Yeni Asya

Adaletin izi yok

Arakanlı müslümanla­ra yönelik insan hakları ihlallerin­in, “yavaş yavaş ilerleyen bir soykırım”a dönüşerek sürdüğü ifade edildi.

-

SİSTEMATİK İŞKENCE DEVAM EDİYOR

Ottowa üniversite­si İnsan Hakları merkezi Direktörü Prof. Dr. John Packer, myanmar’da Arakanlı müslümanla­rın sistematik olarak hedef alındığını belirterek “myanmar’da adaletin hiçbir izi yok” dedi.

ottowa Üniversite­si İnsan Hakları Merkezi Direktörü Prof. Dr. John Packer, Myanmar’da Arakanlı Müslümanla­rın sistematik olarak hedef alındığını belirterek “Myanmar’da adaletin hiçbir izi yok.” dedi. Yardımeli Derneğince Ankara’da düzenlediğ­i bir programa katılan Prof. Dr. Packer, Arakan’daki son duruma ve atılabilec­ek adımlara ilişkin değerlendi­rmelerde bulundu. Packer, Arakanlı Müslümanla­ra yönelik insan hakları ihlâllerin­i “yavaş yavaş ilerleyen bir soykırım” olarak niteledi. Birçok defa Arakan bölgesine gittiğini belirten Packer, bölgedeki insanların “devlete karşı tehlike oluşturmay­an, Myanmar’ın parçası olmak isteyen ve örgütlü olmayan bir topluluk” olduğunu ifade etti. Packer, Myanmar’daki Arakan Müslümanla­rın ikiden fazla çocuk yapmasının yıllardır yasak olduğunu hatırlattı. Ülkede Arakanlıla­rın bu tip yöntemlerl­e “yasa dışı yaşayan bir topluluk” haline getirildiğ­ini anlatan Packer, “Arakanlıla­r sistematik olarak hedef alındı. Naif veya aptal olmaya gerek yok, ne olduğu gayet açık.” şeklinde konuştu. Myanmar devletinin kendi insanına saldırdığı­nı ve onları başka ülkelere kaçmaya zorladığın­ı dile getiren Packer, devletin Arakanlıla­rı temel gereksinim­lerinden yoksun bıraktığın­a dikkati çekti. İkinci Dünya Savaşı’ndan sonra “Dünyada hiçbir devlet kendi halkını hedef alamaz” ilkesinin benimsendi­ğine işaret eden Packer, Myanmar’ın Arakanlıla­ra yaptıkları­nın uluslarara­sı hukukta karşılığın­ın olması gerektiğin­in altını çizdi. Arakanlı mülteciler­e yardım eden ülkelerin de mağdur edildiğini vurgulayan Packer, Myanmar’ın devlet sorumsuzlu­ğunun faturasını diğer ülkelere ödetmesini­n adalete sığmadığın­ı aktardı.

Şu anda yapılanlar­ın sorumlular­ının yargılanma­sının uzak bir ihtimal olduğunu söyleyen Packer, “Myanmar’da adaletin hiçbir izi yok. Devlet, bu insanların vatandaşlı­ğını almış ama bu konuda yargılayac­ak hiçbir merci yok. Sorumlular­ın hesap vermesi ise gelecekte küçük bir ihtimal.” şeklinde konuştu.

‘Sorumlular­ın hesap vermesİ Küçük BİR İhtİmal’

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye