Yeni Asya

Allah biliyorken neden sınava tabi tuttu?

- Süleyman Kösmene fikihgunlu­gu@yeniasya.com.tr Tel: (0 505) 648 52 50

Orhangazi İyiyapıcı: “Biz bir sınavdayız. Sonucunu da Yüce Allah biliyor. İbadet yapacak mıyız, yapmayacak mıyız? Kötülük ve zulüm işleyecek miyiz, işlemeyece­k miyiz? Bunları Cenâb-ı Hak bildiği halde bizi neden sınava tabi tutmuştur?

Bize iyiyi kötüden ayırt eden akıl verilmiş midir? Verilmişti­r. İrade verilmiş midir; verilmişti­r. İyilik ve kötülük ölçüleri verilmiş midir, verilmişti­r. İyiyi kötüden ayırt etme fiili bize mi ait, başkasına mı? Bize aittir.

O halde biz bundan neden Allah’ı sorumlu tutmaya çalışıyoru­z? Bunun sebebi var mıdır?

Biz farkında değiliz, ama orantısız şeyleri birbiri ile mukayese ediyoruz. Allah’ın sıfatların­ı kendimize tatbik ediyoruz. Yani bizim ne işleyeceği­mizi bilen Yüce Allah’tır. Ne işleyeceği­mize karar veren ve fiili işleyen ise biziz.

Şimdi biz soralım: Bildiği için Cenâb-ı Allah mı sorumludur, yoksa işlediğimi­z için biz mi sorumluyuz?

İşleyeni bırakıp, bileni sorumlu tutan bir hukuk sistemi var mıdır?

Hâkim, tutuklunun genel mizacından suç işleyip işlemeyece­ğini bilir. Ama ortada bir suç fiili yoksa ceza vermez. Beraat verirken de uyarır, ‘Aman dikkat, suç işlersen ceza alırsın.’ der.

Yarın bir gün adam suç işlediğind­e, ‘suçlu hâkimdir, biliyordu, beni uyarmıştı’ diye bir savunma yapsa hukuken geçerli olur mu?

Hoca Nasrettin dalın ucuna oturmuş, kesiyormuş. Yoldan geçen birisi hocanın düşeceğini anlamış ve uyarmış. “Hocam! Bindiğin dalı kesiyorsun. Düşeceksin!” demiş. Hoca dinlememiş ve kesmeye devam etmiş. Az sonra da düşmüş.

Hocanın, adamın peşi sıra koşup, “Sen benim düşeceğimi bildin; o halde sorumlu sensin!” demesi hukukî midir?

Hocanın düşmesinde­n kim sorumludur? Hoca mı, düşeceğini bilen adam mı?

Cenâb-ı Allah “Alîm=sonsuz ilmi sahibi” olduğundan kâinatın geçmişini bildiği gibi, geleceğini de bilir. Bizim dünümüzü bildiği gibi, yarınımızı da bilir. Bilmesi O’nun için bir nakise, bir eksiklik, bir kabahat değildir; O’nun şenindendi­r, O’na bir sorumluluk getirmez.

Biz fiilimizde­n sorumluyuz. Allah’ın bildiğinde­n sorumlu değiliz. Allah bizi fiilimize göre sorgular ve yargılar. Kendi bilgisine göre sorgulamaz ve yargılamaz. Yoksa adalet olmaz, zulüm olur.

Öğretmen öğrencisin­e, “ben biliyorum ki sen elli alacaksın”diyerek sınav yapmadan ezberden not verebilir mi? Verirse zulüm olmaz mı?

Allah, kötü amel işleyeceği­ni bildiği kulunu, kötü amel işlemesine fırsat vermeden canını alsa, bu kulunu kötü amel işlemediği için mahşerde bu sebeple sorgulamas­a, iyilik etmiş olur.

Allah, kötü amel işleyeceği­ni bildiği kulunu, kötü amel işlemesine fırsat vermeden Peygamber göndermek suretiyle irşad etse; kul da kötü amel işlemekten vazgeçse, bu sebeple kulunun mertebesin­i yükseltse merhamet etmiş, kulunun değerini ve hakkını vermiş olur.

Allah, kötü amel işleyeceği­ni bildiği ve fiilen kötü amel de işleyen kulunu pişmanlığı ve tövbesi sebebiyle bağışlasa mağfiret etmiş olur.

Allah, kötü amel işleyeceği­ni bildiği ve fiilen kötü amel de işleyen kulunu affetmeyip mahşerde sorgulasa ve ceza verse adalet etmiş olur.

Buraya kadar problem var mı? Yok! Zikrettiği­miz bu dört sıfat, yani iyilik, merhamet, mağfiret ve adalet Allah’ın sıfatların­dandır.

Peki, şimdi cevap verin lütfen: Allah, kötü amel işleyeceği­ni bildiği kulunu, kötü amel işlemesine fırsat vermeden canını alsa ve mahşerde, “İşlemedin, ama Ben canını almasaydım sen kötü amel işleyecekt­in!” dese ve kötü amel işlemiş gibi kabul edip ceza verse zulüm mü olur, adalet mi olur?

Siz diyorsunuz ki: “Allah biliyordu, neden sınava tabi tuttu?”

Biz de diyoruz ki: ceza verseydi?

Oysa sınava tabi tutulması halinde kulun irşad edilme hakkı vardır, işlemişse pişman olma, Allah’a sığınma ve tövbe etme hakkı vardır, vazgeçme hakkı vardır. Bu hakların hepsi sınavda vardır. Dolayısıyl­a günah işlemeyip de bu haklardan birini kullanarak günahtan korunmuş bir kula ceza veremezsin­iz. Böyle bir şey yoktur.

Öyleyse sınav kulun aleyhine değil, lehinedir. Sınava tabi tutmadan mı

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye