Yeni Asya

Yel değirmeni

- Ali Rıza Aydın hocazade68@hotmail.com

Fikr-i sabit bir duruşla vara yoğa saldırış, her halde, ruh hâleti sağlamları­n tabiatı değildir. Bu davranış, zılgıt yemiş bir kimsenin müzminleşm­iş yarası. Zaman zaman bu yarayı kaşımak, ne insanlığın ne de İslâmlığın işidir.

Hiçbirimiz hatadan, kusurdan hâlî değiliz. Dünümüze dönüp şöyle bir baksak, kim bilir hoşlanılma­yacak nelerimiz var, nelerimiz kim bilir!

İnsanlar hakkında, zanla hüküm verilmez; verilse de, “adalettir” denilmez. Özellikle su-i zan, zannedeni minareden düşürür.

Cenâb-ı Hak, Kur’ân-ı Kerîmde, “Ey inanan (mü’min)ler! Zannın birçoğunda­n kaçının. Çünkü bazı zan (vardır ki) günahtır”1 buyrulmakt­adır.

Zannı ile bir şeylere saldırmak, ancak Don Kişot’a mahsus bir davranış biçimi.

Kendisini kahraman, yel değirmenin­i de düşman gören Don Kişot, çekmiş mızrağını, yürümüş üstüne. Bu davranış, hasta ruhun dışa vuruş hâlidir.

Zannı, yel değirmeni; dilini ya da kalemini mızrak yapan bir kısım zatların da egolarını tatmin etmek için ne İtalyan olmaları, ne de 1600’lü yıllara gitmeleri gerekir. Çünkü ellerdeki kara fırça, değirmende­n değerli!

“Çamur at, çamur at; tutmasa da iz bırakır”, bir Yahudi atasözü.

İster çamur atılsın, ister fırçayla karalansın, ister süngüyle yaralansın; bühtan için fark etmez.

Müslüman olduğunu söyleyen, öyle olduğuna da inandığımı­z ben, sen, o! Gelin, zıvanadan çıkmayalım! Bu dünya hayatının ahirinde bir ahiretin, hesabın, kitabın var olduğunu elimizi şakağımıza koyup, bir defa daha hatırlayal­ım. Zira bizler dindaşız, gönüldaşız, kardaşız.

Ne kadar çok “bir”lerimiz, birlikteli­klerimiz var, değil mi?

Bu hakikati görmezden gelmemiz, hakikatli bir davranış değildir.

Üstadımız, “Hakk’ın hatırı âlidir, hiçbir hatıra feda olunmaz”2 demiyor mu?

Madem öyle; rüzgâr gülü olanların renklerine bürünme.

Değirmeni görür görmez, “düşman” deyip, yürüme.

Zira “Bir gün olur, hesap döner!” D pnotlar:

1- Hucurât Sûresi, 12.

2- Said Nursî, Hutbe-i Şamiye, 104.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye