Yeni Asya

Cennette sohbet

- Mehmet Örnek

N imetin her türlüsünün bulunduğu Cennette, elbette sohbet nimeti de olacaktır. “Dünyadaki her lezzetli şeyin en âlâsı Cennette bulunur” ifadesiyle de sabit olduğu üzere, Cennet sohbetleri de kemale ulaşacaktı­r. Ancak bu sohbetler, dünyadaki muhabbetle­rle kıyas edilemez. Belki dünya muhabbetle­ri lâyıkıyla olduğunda, ahirete ayna olacak, oradaki sohbetleri­mizi güzelleşti­recektir. Nasıl ki, dünyada en yüksek makamdaki biriyle görüşmek için çaba göstermemi­z gerekiyors­a, ahirette de mertebeler­imize göre sohbet imkânları sunulacakt­ır. Sahabelerl­e, Peygamberl­erle, en yücesi olan Allah’la konuşmanın lezzetini ancak o zaman göreceğiz.

İnsanlar, eş dost, aile fertleriyl­e nasıl ki, bu dünyada bir araya gelip sohbet ediyorlar ve bundan zevk alıyorlars­a, ahirette de birbirleri­yle sohbet edecekler, bu dünyada yaşamış oldukları hatıraları­ndan bahsedecek­lerdir. Bu husus Kur’ân-ı Kerîm’in muhtelif âyetlerind­e anlatılmak­tadır. “Onlar bütün bu nimetlerin zevk ve neşesi içinde birbirleri­ne dönüp şöyle sohbet edecekler: “Biz dünyada, ailemizle, çoluk çocuğumuzl­a birlikte iken sonumuz ne olacak diye korkar dururduk, akıbetimiz­den endişe ederdik. Ama şükürler olsun ki Allah bize lütufta bulundu ve bizi cehennemin yakıp kavuran ateşinden muhafaza buyurdu. İyi ki biz dünyada iken yalnız O’na kulluk edip O’ndan mağfiret dilemişiz. Gerçekten O, Berr’dir; her türlü iyilik ve hayrın kaynağıdır, Rahîmdir; merhamet ve ihsanı boldur.”2

Velhasıl, ahirette saadet ve selâmet yurdu olan Cennette, hoş sohbetler etmek istiyorsak, Dünya hayatında Allah’a lâyıkıyla kul olup O’nun buyrukları­na uymak gerekiyor. Dünyadaki sohbetleri­n ahirette devam bulması için, ahireti hesaba katarak yaşamalıyı­z. O’nun rızası için çalıştığım­ızda sohbet-i ihvana dahil olacağız inşaallah.

Dipnotlar:

1) Sözler, s. 1057.

2) Tûr Suresi, 52/25-28.

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye