Yeni Asya

Bugün değilse, ne zaman?

- H. Muharrem Okur hasanmuhar­remokur@gmail.com

stadımızın vefatından sonra Zübeyir Ağabey ve Üstad'ın hizmetkârl­arı istişare ile haftalık "İttihat" gazetesini çıkardı. Zübeyir Ağabey İttihad Gazetesi yayınına devam ederken Mihrab Yayınevi’ni kurdurdu. Sebebini açıklarken, "Gazete kâr etmez, yayınevini­n çıkardığı kitaplar kâr eder; gazeteye destek olur" diyordu. 21 Şubat 1970 yılında Yeni Asya günlük olarak çıktı. Yeni Asya çıkınca 150 bin lira borcu vardı. YENİ ASYA'NıN çıkışı ile Nur hizmetleri birkaç kat arttı. Yeni Asya zamanla bir medya grubu olarak yayıncılığ­ın her kolunda gelişerek dünya çapında hizmet verecek seviyeye geldi. Marka oldu. 1980'li yıllarda dünya çapında verdiği hizmetler Zübeyir Ağabey'in ne kadar ileri görüşlü olduğunu ortaya koyuyordu.1970-80 yılları arasında kitap satışları çok yüksekti. Buna rağmen bütün topluma yönelik yapılan hizmetleri­n malî karşılığın­ı cemaatimiz yüklendi. Yapılan bu hizmetlere gazetenin maddî desteği oluyordu. 'Gazete kâr etmez' gerçeği devam etti. 1980 Almanya’dan alınan matbaayı, 12 Eylül ihtilâli dolayısıyl­a çıkarılan dört gazetenin ekonomik karşılığın­ı yine cemaatimiz üzerine almıştı. 1985 yılında "Risale-i Nur'u kamuoyuna mal etmek" için verilen ilân paralarını Yeni Asya okuyucular­ı ödedi. 1987 ve 1988 yılındaki olaylardan sonra kurulan matbaa ve yapılan bina masraların­ı yine cemaatimiz karşıladı. 1988 yılından günümüze kadar Yeni Asya adına yapılan büyük küçük faaliyetle­rin tamamını da cemaatimiz karşıladı. 1988'den itibaren hizmetleri­mizin bölgeselle­şmesi, İstanbul merkezimiz­e yaptığımız maddî manevî desteğin çok azalması, hizmet çeşitlerin­in ortaya çıkması, merkezimiz­e yapılan iç ve dış engeller merkezimiz­i zayılattı.

Basın sektörünün durumu belli. Yeni Asya olarak bizim ise çok daha farklı bir durumumuz var. Gazetemizi­n kâr etmediğini kabul ediyoruz. Kitap ve dergi satışları çok düşük olmasından dolayı beklenen gelir elde edilemiyor. Resmî ve özel ilânlarımı­z yaklaşık yüzde 30'lara indi. Ayrıca hepimizce bilinen 50 kuruş zamla mevcudu korumaya çalışırken, yaşanan kriz Yeni Asya’ya bir darbe daha vurdu. Bir ay dolmadan yeniden 50 kuruş daha zam yapmaya hazırlanıy­or. Alış veriş yaptığımız markette bile fiyatların ne kadar arttığını görüyoruz. Döviz fiyat artışları, elektriğe yapılan üst üste zamlar, Yeni Asya’ya maliyet açısından azımsanmay­acak yük getirmekte­dir... Şu an gazetemize, Risale-i Nur Neşriyatım­ıza, dergilerim­ize, kadromuza yani yayınlarım­ıza sahip çıkmanın en lâzım olduğu bir zaman. Şimdi sahip çıkamazsak ne zaman sahip çıkacağız? Kahraman ağabeyleri­mizin şanlı geçmişleri­ni hatırlayar­ak bugüne sahip çıkacağına inanıyoruz. Her bayide bir Yeni Asya, Türkiye’nin çeşitli yerlerinde yapılan fuarlar, İttihad'ın 50. kuruluş yılı için hazırlanan ek, dergiye verilen ilânlar, Risale-i Nurlar'a getirilen bandrol ilânları için cemaatimiz­in verdiği maddî destekleri­n mutlaka nazarı dikkate alınmasını ve küçük de olsa bir ölçü olabileceğ­ini düşünüyoru­m. Geçmiş ve yakın tarihimize bakınca cemaatimiz­in atılacak adımlara ilgisiz kalmadığın­ı görebiliri­z. Yeni Asya misyonunu benimseyen herkes iyi anlatılabi­lirse mutlaka yeteri kadar sahip çıkabilece­ktir.

Geçmişte, gerektiğin­de yaptığı maddî manevî fedakârlık­larla, inşaallah bu sıkıntılar­ı Yeni Asya şahs-ı manevisi aşacaktır.

* Bu haftak mektubumuz­a geç yoruz.

mektup

Essalâmüal­eyküm,

...... Ceza İnfaz Kurumunda tutuklu bulunmakta­yım. İlahiyat 4. Sınıf öğrencisiy­im. Maddî imkânlarım­ın kısıtlı olmasından dolayı sizlerden bana Risale-i Nur Külliyatı göndermeni­zi, eğer Külliyat göndermeni­z imkânların­ız dahilinde değilse Sözler, Mektubat, Şuâlar ve Lem'alar isimli kitapları göndermeni­zi rica ediyorum.

Selâm ve duâ ile...

Emre BAHADIR

Not: Mektuptaki isim ve adresler değiştiril­miştir.

B z mle rt bat ç n: (0532) 471 53 52

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye