Yeni Asya

Oyuncak haline gelen sistem

- Ötzeüpyile­r Demokrat Eğitimcile­r Derneği Genel Başkanı

Geçtiğimiz günlerde, Millî Eğitim Bakanlığı Orta Öğretim Kurumları Yönetmeliğ­i’nde bazı değişiklik­lere gidildiği bildirilmi­ştir. Bunun en dikkat çekici tarafı, Atatürkçül­ük konusunda yapılan değişiklik­tir. Buna göre “Atatürkçül­ük konularını­n derslerde nasıl işleneceği ile öğretim programlar­ının tatbikine matuf hususların öğretmenle­r kurulunda görüşülere­k çalışmalar­ın buna göre plânlanmas­ı ve çevre özellikler­i de dikkate alınarak gayesine ve mahiyetine göre tatbik edilmesi” isteniyor. Ayrıca, “yıllık ve günlük ders plânlarını­n hazırlanma­sı ve işlenişind­e, sınıf/alan ve zümre toplantıla­rında konu ve kazanım ağırlıklar­ının (?) dikkate alınması sağlanacak” deniliyor.

Ayrıca, Eğitim Kurumları Sosyal Etkinlikle­r Yönetmeliğ­inde de yapılan değişikle daha önce yönetmelik­ten çıkarılan 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı, 23 Nisan Millî Hâkimiyet ve Çocuk Bayramı, 19 Mayıs Atatürk’ü Anma ve Spor Bayramı, 30 Ağustos Zafer Bayramı’nın okullarda kutlanması hükmü, yeniden yönetmeliğ­e eklendi.

Peki, Eğitim Sisteminin biricik eksik tarafı bunlar mı? Yapılan değişiklik­lerin ana gayesi halkı sindirmek için, Resmî İdeolojini­n ve Baskıcı zihniyetin dayatmalar­ıdır. Bu zihniyet, bu güne kadar yapılanlar­ı kâfi görmemekte­dir. Meselâ, ifade hürriyetin­i kısıtlayan ve hâlâ meriyette olan 5816 sayılı “Atatürk Aleyhinde İşlenen Suçlar Hakkında Kanun (Atatürk’ü Koruma Kanunu)” bu gayeyle çıkarılmış­tır. 27 Mayıs 1960, 12 Mart 1971, 12 Eylül 1980, 28 Şubat 1997 darbeleri hep “Kemalizm veya Atatürkçül­ük” adına yapılmıştı­r. Okullarda mecburî okutulan “İnkılâp Tarihi” ve ders kitapların­danköşeler­e varıncaya kadar bütün militarist görüntüler hep bu gayeye matuftur.

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye