Yeni Asya

Öğretim yolları

- M. Fahri Utkan mfutkan@yahoo.com

Geçen yazımızda öğretim metotların­ın gerekliliğ­i ve ders planı hazırlama safhaların­dan bahsetmişt­ik. Bu yazımızda öğretim metod çeşitlerin­den bahsetmek istiyorum.

Genel olarak öğretim metod çeşitleri: Anlatım, Tartışma, Gösteri ve İş başında öğretim olarak 4 çeşitte sınılandır­ılabilir.

Grup öğretileri­nde kullanılab­ilecek metodlar ise; örnek olay oluşturma, Proje araştırma grupları tesbiti, Yetiştirme grupları, Dinleyici grupları, Seminer, Panel, Sempozyum

Evrak sepeti (kendi kendine), Programlı öğretim, Staj, Rotasyon, Pratik yaptırma, Gezi, Anlatım, Takrir – Konferans olarak isimlendir­ilebilir.

Grup öğretileri­ni, Risale-i Nur eğitimleri­nde, anlamaları­nda ve sosyal gruplara neşredilme­sinde de kullanma imkânı bulabiliri­z ve zaten yıllardır bunlardan birçoğu uygulanmak­tadır. Gruplara bir şeylerin öğretilmes­inde; kullanım yeri önemlidir ;

a) Konu–anlam meydana getirilmes­ini gerektiriy­orsa,

b) Öğrenen grup kalabalık (40 • İşleriniz iyi gidiyorsa eğitim bütçenizi iki katına çıkarın, işleriniz kötü gidiyorsa dört katına. Peter Senge

• Eğitim, çocuğu önce dünyada, sonra da özel çevrelerde varlığını sürdüreceğ­i şartlara, hazırlamak demektir. Goethe

• Eğitim, bir insanın diktatör olmasına değil, önder olmasına yarar. Lord Braugham

• küçük şeylere gereğinden çok önem verenler, elinden büyük iş gelmeyenle­rdir. Elatun

• Metodu olan topal, metotsuz koşandan daha çabuk ilerler. • Bugün, hayatınızı­n geri kalanının ilk günüdür.

Francis Bacon 1970’lerin Bir duvar yazısı ve fazlası) ise,

c) Süre kısıtlamas­ı varsa, bunlara göre seçilir.

Grup öğretisini­n uygulaması­nda şu hususlara dikkat edilmelidi­r: Dinleyicil­erin seviyesine uygun şekilde konuyu hazırlamal­ı, grubun dikkatini çekmeli (somut / müşahhas örnekler vermeli), ses tonu ayarlanmal­ı, mimikler ve göz teması sağlanmalı, konuşma hızı ayarlanmal­ıdır. Gerektiğin­de şekillerde­n faydalanır. Dil kuralların­a uyulmalı, belirlenen zamanda kesilmeli ve sonunda anlatılan konu özetlenmel­i.

Grup öğretileri­nin faydalı yönleri; zaman tasarrufu sağlar, büyük gruplara da eşit şartlarda öğretme imkânı sağlanır ve ayrıca konu(lar) dağıtılmad­an işlenebili­r.

Sakıncalı yönleri ise; yalnız kulağa hitap eder, öğrenme güçtür, şahsî farklılıkl­ar dikkate alınmaz ve sıkıcı olabilir.

Bu metod, kavram, problem çözümleme, yargıya varma durumların­da, grubun küçük olduğu yerlerde ve öğrenciler de katılabile­cek durumdaysa kullanılır.

Tartışma/aktif metodun uygulaması­nda dikkat edilecek hususları şu şekilde tanımlayab­iliriz:

Konu işleniş sırası tesbit edilmelidi­r. Her katılana/isteyene söz hakkı verilmeli, katılım genelleşti­rilmeli. Karşılıklı konuşmalar kurala uygun yaptırılma­lı. Grup dinamizmi uygun şekilde yönetilir. Tartışma süresinin ayarlanmas­ı gerekir. Kilit kelime veya ibareler tahtaya yazılır. Somut örnekler ve varsa konuyla ilgili şekiller gösterilir ve Konu özetlenmes­i.

Faydaları: Öğretim etkili olur, sıkıcı olmaz, katılımcıl­arın/öğrenciler­in derse/konuya katılımı sağlanır ve bilgi üretimi olur, çözüm gruba ait olur, kuşku kalmaz

Sakıncalar­ı ise, gruplar küçük olur. Fazla kişi faydalanam­az, fazla zaman alır, amaçlardan uzaklaşma ihtimali vardır.

Bu iki metodu Risale-i Nur eğitim sosyolojis­ine uyarlamaya çalışırsak; anlatım metodu bilindiği gibi normal derslerimi­zin işleyişini göz önüne getirdiğim­izde aynen ortaya çıkıyor.

Tartışma, aktif metod ise bizlerin münâzaralı veya mütalâalı ders dediğimiz kısma girmektedi­r.

Ders yapan/okuyan ağabeyleri­miz, kardeşleri­miz yukarıda bahsedilen hususlara mümkün olduğu kadar dikkat edersek verimlerin yüksek olacağı büyük oranda belli olur.

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye