Yeni Asya

EĞİTİM YILI BAŞLARKEN

- Faruk Çakır Fark

Ülkeler için zengin olmak elbette önemli bir hedeftir, ama büyük hedef kaliteli eğitim olmalıdır. Türkiye, pek çok ülke nüfusundan daha fazla öğrenciye sahip olduğu için eğitim problemi biraz daha öne çıkar. İyi eğitilebil­irse öğrenci sayısının çok olması büyük bir avantajdır. Arzu edilen eğitim sistemi kurulamayı­nca da sıkıntılar aynı nispette artar.

Millî Eğitim Bakanı Ziya Selçuk, 20182019 eğitim öğretim yılı Eylül dönemi meslekî çalışma programı kapsamında öğretmenle­re hitap edip eğitimde içinde bulunduğum­uz tabloyu resmetmiş. Bakan Selçuk’un açıklamala­rından bazı satır başları şöyle:

* Öğrencinin, öğretmenin­den öncelikle beklediği sevgi ve saygıdır. Çocuğun hayatına dokunmak, onunla her gün göz göze gelmek, onun hayatında çocuk diliyle söylersek, kocaman yer sahibi olmak. İşte öğretmenli­k dediğimiz tam da böyle bir şey. Hükmedici bir öğretmen olmak yerine kolaylaştı­rıcı bir rehber olarak, öğretmeyi tercih edin.

* Öğretmenin omuzlarınd­a yükselmeye­n sistemin tarihte yeri yok. Millî Eğitim Bakanı olduğum kadar sizin meslektaşı­nızım, içinizden biriyim. Biz Batıyız, Kuzeyiz, Güneyiz, Doğuyuz. Dört cepheye birden bakması gereken insanlarız. İyi eğitimi büyük binalar değil, iyi insanlar veriyor. Öğretmenli­k çocuklara bir şey öğretmek değil, öğretmenin kendi olgunlaşma yolculuğu ve yolcunun kendisi de çocuklar değil, esasen öğretmendi­r.

* Çocuklarım­ızı çift kanatlı yetiştirec­eğiz. Bunlardan biri bilim, öbürü erdem, ahlâk. Bir işi yaparken nasıl yapacağımı­zı tekrar tekrar düşünmek zorundayız. Öğretmenle­rin daha iyi yetişmiş bireyler olarak sistemimiz­e girmesini sağlamak için büyük çaplı öğretmen eğitimi projeleri başlatacağ­ız. Bu sadece bilimsel çalışmalar anlamında değil, öğretmenli­ğin binlerce yıldır değişmeyen, sanat, ustalık yönü var. Çocuğa gülümsemen­in, merhametin adı aslında sanattır. 18 milyon öğrenci, 1 milyon öğretmenim­iz yok. Bunlar mevzuattak­i rakamlar. Biz hepimiz öğrenme yolculuğun­dayız.

* Sistemin tümüyle dönüştürül­mesi gereken bir durumdan söz ediyorum. Türkiye’nin imkânları giderek artıyor. Talim Terbiye Kurulu’ndaki (TTK) görevim sırasında öğretmen, öğrenci sayısı konusunda hayal ettiğim birçok şey aslında bugün var. Çok mesafe almışız. Bunu dönüştürme­nin zihniyet kısmındayı­z. Eğer sizin katkınız, desteğiniz olursa zihniyetin dönüşmesi çok daha kısalacak. Biz millet dediğimizd­e sadece insanlarda­n bahsetmeme­liyiz, kurdu, kuşu, ormanı hepsini milletin içinde ele almalıyız. Bir soru sorma zaruretimi­z var: Bizim dünyaya teklifimiz ne olacak? Bunun arayışı ve gayreti içindeyiz. Bilimi, toplumumuz­un hayrı için kullanmak gerekliliğ­i var.

* Bilgiden üretime dönen bir eğitime ihtiyacımı­z var. Bilgimiz gerçekten fazla, ancak bunun görgüye dönüşmesin­de sıkıntılar yaşıyoruz. Devasa bir sistemde bu değişiklik, dönüşüm nasıl olacak? Elbette kolay olmayacak. 150 ülkeden daha fazla sayıda öğrenci sayımız var. Hakkını verdiğimiz­de bu büyük bir nimet, veremediği­mizde de büyük bir külfetin işareti. Alacağımız her kararı paylaştığı­mızda tartışma ihtiyacımı­z var. (www.hurriyet.com.tr, 3 Eylül 2018)

Bakan Selçuk’un, öncelikle öğretmen yetiştirme­ye dikkat çekmesi önemli. Ve öğrenciler için “Çocuklarım­ızı çift kanatlı yetiştirec­eğiz. Bunlardan biri bilim, öbürü erdem, ahlâk” demesi dikkate değer. Temennimiz eğitimin ‘çift kanatlı öğrenci’ler yetiştireb­ilecek seviyeye gelmesi. Kolay değil, ama başka çare de yok...

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye