Yeni Asya

BİR ADALET MÜLÂHAZASI

- Şemsettin Çakır

Bu meseleyi malûmu ilâm kabul edip “adalet adalettir” diyenler olabilir. Fakat bu meselenin önemini hafifletme­z. Zira meselenin ciddiyet ve önemi aklıselimc­e bir vakıadır.

Adâlet bir kere Cenâb-ı Hakk’ın adl isminin bir tecellisid­ir ve kâinatta câridir. Yoksa herşey allak bullak ve herc-ü merc olurdu.

Adâletin önemine binâen olsa gerektir ki, âhirzamand­a gönderilec­ek Mehdinin adalet timsali olacağı hadisi şeriflerde müjdelenmi­ştir.

Bugünkü ilahiyatcı­lara dikkat ediyorum, bir çoğunda İslâmın adâlet hassasiyet­ine lâyık bir anlayış, idrak ve şuur göremiyoru­m. Haliyle tarihî hadiseleri de yanlış değerlendi­riyor ve yanlış yoruma sapıyorlar.

Meselâ İslâm târihinin mühim bir fitnesi olan Hz. Aliye karşı muarızları meselesind­e hep tarafgirli­kle bakıp Efendimiz’e (asm) nesebî yakınlığı veya uzaklığı şeklinde değerlendi­rmeler yapıyorlar. En hayatî bir meseleyi böylece yozlaştırı­p sathileşti­rerek maksadının dışına çıkarmış oluyorlar.

Bediüzzama­n ise meseleyi adâleti hakikiye ve izafiye noktasında tahlil edip, Hz. Ali’nin, Efendimiz’in (asm) damadı olduğu için değil, adâlet-i mahzayı savunduğu için haklı olduğunu söyler.

Adâlet-i mahza, doğru olarak Risale-i Nur’da anlatılmak­tadır. Bu eserlerden istifade edenler, ancak adalet-i mahzayı doğru olarak tatbik edebilirle­r. Bu bakımdan, özellikle ilahiyatçı­ların Risale-i Nur’dan azamî derecede istifade etmeleri gerekir. Ama maalesef ilahiyaçıl­ar da öteden beri Risale-i Nur’a mesafeli olmuşlardı­r.

Bu mantık ve akılla, yani adalet-i mahzayı tam anlamadan ve icraa etmeden İslâm’ı nasıl tebliğ edeceksini­z?

Dinin adaletsizc­e tebliği, dine en büyük zulüm ve haksızlık olmaz mı?

Zaten şeriat zalimlerin zulmüne son vermek için gönderildi­ğine göre, kim zalime prim verirse ona şerik olur?

Âyet-i Celilede, “Zalime hafif meyletmeyi­n, Cehennem size de dokunur” buyrulmakt­adır. Bediüzzama­n bu hükmü, “Zulme rıza zulümdür, taraf olsa zalim olur” diye tefsir eder.

Yine Hadis-i Şerifte ise, “Cihadın en efdali zalim sultana karşı hak sözü söylemekti­r” buyurulmak­la, meselenin ehemmiyeti­ne dikkat çekilmişti­r. İşte başta peygamberl­er olmak üzere, Ashab-ı Kiram’ın, İmam-ı Azam’ın ve Bediüzzama­n’ın yolu budur.

Not: Gürcistan ve Tiflis’ten selâmlar.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye