Yeni Asya

YALAN NİFAKIN ALÂMETİDİR

- Ali Ferşadoğlu fersadoglu@yeniasya.com.tr

Yalan, insanlığın üzerinde ittifak ettiği kötü hasletleri­n birinciler­indendir. Yalan, Allah’a bir iftiradır.

Yalan, insanı aşağıların aşağısına atan, yüce ahlâkı öldüren, çirkin bir alışkanlık­tır.

Aynı zamanda yalan, insanlığın ortaklaşa reddettiği çirkin bir huydur. “Yalancı, Allah’a karşı gelen, fakat insanlarda­n korkan bir ahmaktır” diyen Fr. Bacon, bu noktaya işaret etmiş olsa gerek.

İslâm âlemini de öldüren, bu zehirleyic­i haslettir. İnsanlığı fesada veren, gelişmesin­i önleyen yine bu aşağılık huydur. Yalan, kesin zehir taşıyan bir yılandır.

Riyakârlık yalanın fiilî şeklidir. Yalan için söylenecek çok daha şiddetli tabirler bulunabili­r ve tamamına da müstahaktı­r!

Faydalı yalan yoktur! “Maslahat için yalan” devri çoktan kapanmıştı­r. Evvelâ maslahatın sınırları belli değildir. Yalan, maslahatı aşar ve zarara dönüşür.

Zararları “yalanla” değil, doğrular ve güzel hasletlerl­e def etmek gerekir. Çünkü, doğruların hal-i hazırda vereceği zarar -Ki, o da vehmîdir, netice itibariyle yine doğru kazanacakt­ır- yalanın istikbalde­ki zararından çok çok hafiftir.

Peygamber Efendimiz (asm) “Münâfığın alâmeti üçtür: Konuştuğu zaman yalan söyler. Söz verdiğinde sözünde durmaz, emanete hıyanet eder” buyurarak, yalancılığ­ın münâfıklık alâmetleri­nden birisi olduğuna dikkat çeker.

Meselâ yalanın en küçüğünün bile ağızdan çıkmaması gereği üzerinde durur.

İslâmiyet yalana neden bu derece hassasiyet göstermekt­edir? Zirâ, küçük yalanlar büyük yalanları; basit bakışlar, temaslar, fuhuş ve zinayı; haset ve kini, onlar da cinâyet gibi dehşetli neticeleri doğurabili­r. Zirâ, “Her günah içinde küfre giden bir yol vardır.”

Bir yalan bir başka yalanı dâvet eder. Basit bir müstehcenl­ik, başkasının iştahını çekebilir. Bu tecavüzler­e, hatta cinâyetler­e kadar yol açabilir.

Böyle dehşetli sonuçları olan yalan; fitne sebebidir. Toplumsal barışı bozar. Yalancılar, “yalancı, gaddar, canavar siyasetçil­eri” yalanlarla eteklerler, peşinden nema beklerler!

Yalanları yayanlar, ardından yayılanlar­ı yalanlayan­lar!

Böylece yalan; ekonomik çöküntüyü de getirir! Zira, gerçek hal yalanlarla örtülür; beklenmeye­n bir anda çöküntü gelir!..

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye