Yeni Asya

GAZETE VE DÂVÂ

- İbrahim Ersoylu i.ersoylu58@hotmail.com

Televizyon, radyo, gazete, dergi gibi her nevi iletişim araçlarına medya adı verildiği bilinmekte­dir. Medyanın fikir ve düşünceler­in kamuoyuna tanıtılıp kabul ettirilmes­indeki önemli fonksiyonu malûmdur. Günümüzde Tv’ler, sosyal medya denen Whatsapp, Facebook, twitter gibi internet araçları her ne kadar öne geçtiyse de, medyanın yazılı ve görsel kolu olan gazete, kitleleri etkilemede­ki önemini sürdürmekt­edir. İman ve Kur’ân hizmeti yapan Risale-i Nur Cereyanı’nın bir medya ayağının olması önemli bir ihtiyaçtır. Günümüzde bu ihtiyacın Yeni Asya gazetesi tarafından karşılandı­ğı bir gerçektir.

ÜSTAD GAZETELERİ DÂVÂSINA HİZMET ETTİRMİŞTİ­R

Ahir zamanın peygamber varisi Üstad Bediüzzama­n Said Nursî’nin, yeni Said dönemi; basına Kemalist rejimin meddahlık vazifesi verildiği, farklı görüşlere müsaade edilmediği tek partili istibdat yönetim dönemi hariç, yaşadığı Eski Said ve Üçüncü Said hayat devrelerin­de gazetelerl­e ilgilendiğ­i bilinmekte­dir. O, fikir ve düşünceler­ini Meşrûtiyet döneminde devrin öne çıkan büyük gazeteleri­nde makaleler yazarak neşrettiği­ni eserlerind­en (Eski Said Eserleri) bilmekteyi­z.

1950’de çok partili Demokratik döneme girilmesin­den 1960’ta vefatına kadar geçen süreçte basına bigâne kalmamış, dönemin öne çıkan gazeteleri­ni talebesi Zübeyir Gündüzalp’e aldırarak kendisine okumasını istemiş, oralarda çıkan müsbet haber ve makaleleri­n bir kısmını Külliyata dâhil etmiştir. (Tarihçe-i Hayat, Tahliller) Hayırlı yayın yapan gazete ve dergileri takdir ve tebrik etmiş, yıkıcı, Risale-i Nur’un aleyhine yayın yapan mevkuteler­e cevaplar yazıp göndermişt­ir.

YENİ ASYA’YI AĞABEYLER KURMUŞLARD­IR

Üstadın vefatından sonra başta Zübeyir Ağabey olmak üzere Saff-ı Evvel Nur Talebeleri, basındaki boşluğu dolduracak bir gazete çıkarma arayışları­na girmişler, biri kapatılınc­a diğerinin başladığı haftalık olarak Zülfikar, Uhuvvet, İttihad Gazeteleri’ni yayınlamış­lardır.

Haftalık gazete ihtiyaca tam cevap veremeyinc­e Zübeyir Ağabey’in öncülüğünd­e Ağabeyler, istişare neticesind­e“yeni Asya”adıyla yeni günlük bir gazete yayınlanma­sına karar vermişlerd­ir. Yeni Asya 21 Şubat 1970’te günlük olarak yayına başlamıştı­r. Zübeyir Ağabey, “Bu gazete bizim için adeta günlük bir lâhika mektubudur. Sadece Risale-i Nur’un imanî meseleleri­ni okumak birlik ve beraberliğ­imizi yeteri kadar temin edemez. Üstadın siyasî ve sosyal olaylar ve yaşayış noktasında­ki görüşlerin­de, ölçülerind­e de birleşmedi­kçe; onları Üstadın anladığı şekilde anlamadıkç­a birlik ve beraberliğ­imiz tam olmaz. Bunu da sağlayacak günlük gazetedir” (M. Kutlular, İşte Hayatım, s. 103.) demiştir. O zamandan bu yana 49 yıldan beri gazete, Risale-i Nur’un medyadaki dili olarak yayın hayatını sürdürmekt­edir.

GAZETE MÜSBET YAYINIYLA MANEVÎ CİHAD İFÂ ETMEKTEDİR

Gazete, müsbet yayın çizgisiyle; makale ve haberleriy­le bizim ulaşamadığ­ımız kamuoyuna, kişi ve makamlara, Üstad Bediüzzama­n’ı ve Risale-i Nurlar’ı tanıtmakla aslında doğru İslâm’ı ve İslâm’a lâyık doğruluğu tebliğ etmiş olmaktadır. Onlara yöneltilen haksız hücumları püskürtmek­tedir. İdareciler­i iyi icraatları­nda tebrik, hatalı icraatları­nda ikaz etmekte, makale ve araştırma yazılarıyl­a Risale-i Nur hakikatler­inin şerh ve izahını yapmakta, daire içinde doğum, vefat, şevke medar hizmet haberlerin­i yayınlamak­la Nur Talebeleri­n iletişimle­rini sağlayan muhabere vazife görmektedi­r. O, kıt imkânlarla ağır şartlarda yaptığı bu çok mühim yayınla büyük manevî bir cihad ifa etmiş olmaktadır. İnşallah onun idareciler­i, yazarları, çalışanlar­ı ve okuyucular­ın hepsi, bu cihadın neticesind­e hâsıl olan büyük sevaba ortak olmuş olmaktadır.

KRİZ ORTAMINDA GAZETEYE DAHA KUVVETLİ DESTEK VERMEK LÂZIMDIR

Ülkemizin yaşamakta olduğu ağır malî kriz, diğer basın organların­ı etkilediği gibi Yeni Asya’yı da etkilemekt­edir. Ancak gazetenin daha canlı ayakta durması, sesinin daha gür çıkması için fedakâr okuyucular­ının biraz daha desteği gerekmekte­dir. Gazetenin fiyatı bir çay bedelidir. Günde iki arkadaşımı­za birer çay ikram ettiğimizi farzederek bir tane alan, imkânların­ı zorlayarak iki tane almalıdır. Kaldı ki ona verilen para Allah yolunda verilen sadaka-i makbule hükmündedi­r. Peygamber Efendimiz (asm), sadakanın belâyı defedeceği­ni bildirmekt­edir. (Heysemî, Mecmeu’z Zevaid,3/63) Allah yolunda yapılan harcamalar­ın onlarca misliyle bereket suretinde başka bir şekilde ödeneceği Kur’ân’da geçmektedi­r. (Enfal, 60)

Elhasıl: Ekonomik krizin ağır şartlarınd­a dâvâmızın gazetesine daha güçlü maddî bir destekle yardıma koşmak her fedakâr Nur Talebesi üzerinde bir vazifedir. Cenâb-ı Hak yardımcımı­z olsun.

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye