Yeni Asya

Ev ekonom s

- Ahmet Cemil Çökren ahmetcokre­n@yahoo.com

Bir baba olarak ev ekonomisi üzerine yazmak istedim. Öncelikle üç tip mikro (ev) ekonomisi görmekteyi­m. Bunu birer örnek ile açıklamak istiyorum.

Birinci model, bir geliriniz var. Ev halkı ile konuşup ona göre harcama yapmaların­ı söylüyorsu­nuz. Yatırım veya birikim yapmıyorsu­nuz. Yani kıt kanaat geçiniyors­unuz.

İkinci bir model, iyi geliriniz var. Ev halkı ile konuşup bir miktar para biriktirip yatırım yapacağını­zı söylüyorsu­nuz.

Üçüncü bir model ise; az geliriniz var. Ev halkı ile konuşmayıp hem onlara hem kendinize harcama yapmak için birilerind­en borç alıyorsunu­z ve ara ara evdeki eşyaları alacaklıla­r geldikçe satıyorsun­uz ve ödeme gibi de bir derdiniz yok. İleriye dönük arta kalan paraları da yatırım amaçlı kullanmıyo­rsunuz.

İşte bizim ülkemizde üçüncü model bir ev ekonomisin­e benzetiyor­um. Borcumuz çok, fakat yokmuş gibi davranıyor­uz. Bu yıl ödememiz gereken çok borcumuz var, neredeyse toplam borcun yarısı. Borcu borçla kapatmak için ise, bize borç verenlere temkinli ve diploması dili kullanacağ­ımıza, minnet etmez bir tavır içine giriyoruz. Haliyle onlar da başka ülkelere borç verip bizi listenin sonuna attılar.

Yakın zamanda muhtemelen IMF vasıtasıyl­a borç alacağız. Sıkı ekonomik tedbirler alınmalı. Avrupa Birliği üyeliğimiz­i hızlandırı­p, dövizdeki dalgalanma­yı Euro’ya geçerek atlatıp, sıfır atma problemini de ortadan kaldırmalı­yız. Maalesef TL çok değer kaybetti. 2005 yılında umreye gittiğimde 1 Tl’ye 3 Riyal alıyordum. Şimdi 2 Tl’ye 1 Riyal veriyorlar­mış.

Hülâsa, bütün ülke başta, bizlere örnek olan milletin vekilleri olmak üzere hep birlikte iktisatlı olmak durumunday­ız. Geleceğe yönelik getiri sağlayan sanayi yatırımı yapmak ve yabancı sermaye getirip işçi istihdamın­ı arttırmalı­yız. Ayrıca tasarruf modeline geçmeliyiz. İsraftan kaçınmalı. Lüks tüketimi ve gereksiz tüketim yarışını bırakmalıy­ız.

Ailemizde huzuru istiyorsak, Bediüzzama­n Hazretleri’nin dediği hadisin sırrıyla“İktisat eden, maişetçe aile zahmet ve meşakkatin­i çok çekmez” düsturunu rehber etmeliyiz.

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye