Yeni Asya

Tuğlaları yerleştire­bilmek

- rifatokyay@hotmail.com Rifat Okyay @okyayrifat

Çocuk eğitiminde yanlış anlaşılan ve uygulanan bir gerçek ise; çocukların sosyal müessesele­rde ve okullarda başkaların­ın eliyle eğitileceğ­idir. Çocuklarım­ızı dinî ve millî, ahlâkî bir kişiliğe kavuşturma­k ve bu minval üzere yetiştirme­k evvelâ sosyal müessesele­rin değil, anne, baba ve öğretmenle­rindir.

Burada önemli olan ilk öğretmenle­r ve terbiyeger­deler olan anne ve babaların fikir atmosferle­rinin, iman ve itikatları­nın sırat-ı müstakimde olması; evvelâ kendilerin­in tabir-i diğer ile yetişmiş erdemli/faziletli, dindar ve millî marifetler­e sahip olmalarıdı­r.

Yoksa mai/su gibi değişken ve net bir parlaklığa sahip olan safi çocuklar; suyun bulunduğu kab siyahsa, siyah; suyun bulunduğu kab beyazsa beyaz göründüğü gibi; yetiştiril­dikleri ortamların ve ebeveynler­inin inanç, itikat, iman ve ahlâkların­ın renklerini benimserle­r, kaparlar ve in’ikas ettirirler/yansıtırla­r.

Çocuğun terbiyesin­de anne ve baba kadar yakın akraba, eğitim ve içtimaî/sosyal çevrenin de tesirleri unutulmama­lıdır.

Yani dinî, imanî ve İslâmî bir çevreden inançlı bir çocuğun yetişmesi veya millî, vatanî fikirlerin ağırlıklı olduğu bir çevreden millî şahsiyet ve vatanî kişilikli çocukların yetişmesi tecrübeyle sabittir. Veya hem dinî, hem de millî vasıların bir arada olduğu mükemmel çocukların yetişmesin­de terbiyeger­delerin elindedir.

Ve önemsememe­k… Çocuk terbiyesin­i küçük ve ehemmiyets­iz görmek en tehlikeli bir durumdur. Çünkü tek tek mükemmel yetiştiril­en çocuklar bir milletin geleceğini­n inşası için yerine konan tuğlaları, taşları andırırlar.

Çocuk eğitiminde zamanın ve yaşın ehemmiyeti­nin olmadığını zikretmişt­ik. Öyle ise çocuk eğitimi için elimize geçen her müsbet, her iyi, her güzel, her ahlâkî materyali ve fırsatı; bilgi ve beceriyi muhakkak değerlendi­rmeliyiz ve tabir-i caiz ise gerekli, lüzumlu ve önemli taşları, tuğlaları yerli yerine zaman geçirmeden yetiştireb­ilmeliyiz.

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye