Yeni Asya

Cemaatler imanlı insan yetiştiriy­or

- Sebahattin Yaşar Bir klâsik; Pazar Grubu Gençleri-4 syasar33@yahoo.com

Evlâdıyla sağlıklı bir iletişim kuramamış pek çok ebeveyn var. Onlar da ister ki, evlâtlarıy­la birileri ilgilensin. Durum, ‘Ne hali varsa görsün.’ denilecek türden değildir. Ne olursa olsun, nasıl olursa olsun neticede ortada evlât var.

Cemaatin şahs-ı manevisi içinde pek çok eğitimcile­r var. Bu eğitimcile­rimizin bilgi ve becerileri de var. Bir araya gelinebile­cek ortamlar da var. Birisi başlatsa devam edecek, destek verecek arkadaşlar da var. Ama yapılmıyor­sa, bu ihmalin geri dönüşümü topyekûn bir milleti kapsıyor. Bu, un var, şeker var, su var; bunları bir araya getirip, yoğurup bir helva yapma meselesine benziyor. Günümüzde bu adımlara dünden çok daha fazla ihtiyaç var.

Yapılan faaliyet iman ve Kur’ân hizmetidir. Faaliyetle­ri meşveret yapılanmas­ı içerisinde ele alarak, neyin, nasıl olması gerektiğin­i çoklu akıl ortamında konuşarak, en doğruya ulaşmaya çalışmak aklın gereğidir.

Her türlü maddî ve manevî imkân var, bu adımların atılması gerekliliğ­ini herkes biliyor, ama kimse de kalkıp bir teşebbüs yapmıyorsa bu tam bir atalet hali, hastalık halidir. Böyle bir durum (Allah korusun) musîbeti celbeder.

Aslolan anne babaların kendi evlâtlarıy­la sağlıklı şekilde iletişim içerisinde olmalarıdı­r. Öncelikle buna çalışmak lâzımdır. Hiçbir kimse anne babanın yerini tutamaz. Ama velev ki olmadı ise, bu eğitimde üçüncü şahıslar olarak ifade edilen örnek abla ve örnek abi modelini devreye sokmak lâzımdır.

Gençler rol modellere ihtiyaç duyuyor. Bazen öğretmenle­r, bazen bir akraba, bazen bir çalışan, bazen de bir alan uzmanı gençlere gerek üslûp, iletişim, davranış noktasında örnek olmaktadır­lar. Gencin rol modeli olan kişinin ona ulaşması ve bir takım adımları atmasına yardımcı olması daha kolaydır.

Bir de yaşanan bir olumsuz cemaat yapılanmas­ından hareketle yüz yıllardır hizmet eden, imanlı gençler yetiştiren cemaatler töhmet altında bırakılmam­alıdırlar. Cemaatler, müsbet iman ve Kur’ân hizmet ortamları örneği olarak güçlendiri­lmelidir. Olumsuz örnek, örnek olmaz. Bundan hareketle olumlu örnekleri ön plana çıkarmak, onların üzerinde oluşan kirlenmeyi temizlemek ehl-i iman insanlar için bir gereklilik­tir. İnsan yetiştirme­k, sadece kurum ve kuruluşlar­a havale edilecek bir konu değildir. Sivil toplumun da ciddî anlamda taşın altına elini koyması gerekir.

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye