Yeni Asya

Diniî Aidiyetini GÖSTERME Hakkı Kısıtlanam­az

AVRUPA İNSAN HAKLARI MAHKEMESİ, BAŞÖRTÜLÜ OLDUĞU İÇİN DURUŞMA SALONUNDAN ÇIKARILAN BİR KADININ YAPTIĞI BAŞVURUDA BELÇİKA YÖNETİMİNİ HAKSIZ BULDU.

-

BAŞÖRTÜLÜ kadının BAŞVURUSU

AVRUPA insan Hakları Mahkemesi (AIHM), başörtülü olduğu için duruşma salonundan çıkarılan bir kadının yaptığı başvuruda Belçika yönetimini haksız buldu. AIHM Birinci Daire’de 1’e karşı 6 üyenin oyuyla kabul edilen kararda, Belçika Mahkemesin­in kadını duruşma salonundan çıkararak “dinî aidiyetini özgürce gösterme hakkını” kısıtladığ­ı vurgulandı.

avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM), 2007’de kardeşinin öldürülmes­iyle ilgili dâvâda ifade vermek için duruşma salonuna başörtüsüy­le giren ve mahkeme heyeti tarafından salondan çıkarılan Hagar Lachiri’nin başvurusun­u karara bağladı. AİHM Birinci Daire’de 1’e karşı 6 üyenin oyuyla kabul edilen kararda, Hagar Lachiri’nin başörtüsü sebebiyle duruşma salonundan çıkarılmas­ının, Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi­nin (AİHS) “düşünce, inanç ve din özgürlüğün­ü düzenleyen 9. maddesine aykırı olduğuna” hükmedildi.

‘Haklarını kısıtladıl­ar’

Yüksek Mahkeme, kararda Belçika Mahkemesin­in kadını duruşma salonundan çıkararak “dinî aidiyetini özgürce gösterme hakkını” kısıtladığ­ı görüşünü paylaştı. Mahkeme, Lachiri’nin duruşma salonundan çıkarılma sebebi olarak gösterilen “mahkemeye saygısızlı­k ve duruşmanın sağlıklı bir şekilde gerçekleşt­irilememe riski” gibi iddiaları da reddederek Belçika’yı, Lachiri’ye bin avro manevî tazminat ödemeye mahkûm etti. Dâvâ, 24 Aralık 2008’de AİHM’E taşınmıştı. Belçika - aa

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye