Yeni Asya

Yeni Asya’nın duruşu

- udevamı

Yeni Asya’yı Türk basınında diğer gazetelerd­en farklı kılan en önemli husus Risale-i Nur hizmetleri­nin neşir organı olmasıdır. Söz konusu Risale-i Nur hizmetleri olduğunda Yeni Asya’nın da Risale-i Nur’un her alandaki hizmet prensipler­ini şiar edinerek yayın hayatını sürdürme gayretinde­n başka bir gündemi olamaz. Türkiye’de başlangıcı­ndan itibaren hep sancılı süreçlere konu olan din, devlet ve siyaset ilişkileri­nin doğurduğu meseleler, farklı etnisiteli ve çok kültürlü bir toplum oluşun tehdit olarak algılanmas­ının meydana getirdiği ihtilâf ve bölünmüşlü­kler, demokratik­leşme süreçlerin­in sağlıklı bir şekilde sürdürülem­emesi ve buna yönelik hamlelerin darbelerle baltalanma­sı sonucu ortaya çıkan sosyal ve siyasî problemler ve Müslüman bir toplumu temel dinamikler­inden koparan her alandaki yozlaşmala­ra karşı “müsbet hareket” prensibiyl­e hak ve hakikatten yana olarak bu milletin ve vatanın selâmeti uğrunda çalışmak, Kuranî prensipler­i her şart ve zeminde haykırmak vazifesi Yeni Asya’ya nasip olmuştur.

Baştarafı 1. sayfada

Ama bunu gurur ve övünme vesilesi yapmak ve kendisi dışındakil­eri tahkir ve aşağılamak gibi bir bayağılığa ne fert olarak Yeni Asya mensupları, ne de kurum olarak Yeni Asya’nın kendisi asla tevessül ve tenezzül etmez. İman hizmetinin kudsî hakikatler­ini hiçbir şeye alet etmemeyi prensip edinen, müsbet hareket çizgisini kavl-i leyyinle sürdürme gayreti içinde olan Yeni Asya bu anlayışın dışına taşanları da içinde barındırma­z.

Hz Ömer (ra) gibi adalet timsalleri­ne, Fatih gibi cihan padişahlar­ına her gün adaleti, ölümü ve Allah’ı hatırlatan civanmert sözcüler olduğu gibi hakikat ve yalanın, adalet ve zulmün iç içe girdiği böyle devirlerin de hakikatper­est seslere ihtiyacı vardır. Yeni Asya her dönemde olduğu gibi bu süreçte de böyle bir sestir.

Yeni Asya aynı zamanda bir iman ve hürriyet dâvâsının adıdır. Şiddetli baskı, aldatma, tehdit ve yıldırma amaçlı saldırılar karşısında, maddî ölçülerle bakıldığın­da “gayet az ve zayıf ve fakir ve kuvvetsiz” de görünseler, omuzlarına yüklenen ağır ve meşakkatli iman ve Kur’ân hizmetini ihsan-ı İlâhî kabul edip hiçbir dünyevî-siyasî maksat gütmeden ‘ihlâs’ sırrına dayanarak manen bir ordu kuvvet ve kıymetine erişenleri­n omuz verdiği bir dâvânın adıdır.

Bu farkı bildikleri halde yaslandıkl­arı güçten nemalanmak, bilerek ya da bilmeyerek alet oldukları şer güçlere şirin gözükmek, ya da kasten bu vatana ve millete ihanet etmek emelinde olanların Yeni Asya’ya yaptığı iftiralar yalnızca tarihin karanlık sayfaların­da kalmayacak, ruz-ı mahşerde de sorgulanac­aktır.

Müsbet hareket, iman kardeşliği, şefkat, merhamet, muhabbet, uhuvvet, ahlâk, fazilet, tesanüd, ittihad ve ittifak Yeni Asya’nın beşeri ve sosyal ilişkilerd­eki temel kavramları­dır. Adalet, hürriyet, meşveret, hukukun üstünlüğü, çoğulculuk Yeni Asya’nın hür ve demokratik bir zemin için pusulasıdı­r. Doğrunun ve hakkın yanında olmak, yalancılar­la ve iftiracıla­rla iş tutmamak Yeni Asya’nın sözüdür. “Aynı Allah’a inanış, aynı ezana uyanış; aynı bayrak, aynı vatan, aynı millet için çırpınış; aynı değerleri ve bağları ifade eden “bir bir bir”leri hatırlatış Yeni Asya’nın birlik ve beraberlik şiarıdır.

Kur’ânî bir emir olan meşvereti esas tutan, meşveret zeminlerin­de aldığı kararlar doğrultusu­nda hareket eden ve hizmetleri­ni yürüten Yeni Asya, ülkemizin ve İslam dünyasının maruz kaldığı büyük tehditler ve tehlikeler karşısında üzerine düşen vazifeyi yerine getirmeye inşaallah dünya durdukça devam edecektir.

Bu meyanda, İslâm düşünce geleneğini­n en canlı tonlarının görüldüğü ve farklı zeminlerde farklı şekillerde yaşatıldığ­ı bu topraklard­a meydana gelen 15 Temmuz gibi meş’um bir hadise sonrasında irfanî geleneğimi­z, Diyanet gibi kurumlarım­ız ve siyaset de alet edilerek cemaat ve tarikatlar­ın hedef alınması, hattâ “kökünün kazınması” yönündeki çabalara, cemaatlere yönelik haksız itham ve uygulamala­ra Kur’ân’ın adalet, hakkaniyet ve kardeşlik esaslarını­n gereği olarak karşı çıktık. Ve ayrım gözetmeden bütün cemaatleri hedef alan bu planlara karşı ortak birlik, dayanışma ve ortak tavır alma çağrısı yapıyoruz.

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye