Yeni Asya

gelecekte demokrasiy­e yer yok, öyle mi?!

- Kâzım GÜLEÇYÜZ

Bağımsızlı­ğı demokrasin­in önüne koyan, dahası demokratik­leşmeyi bağımsızlı­ğın engeli olarak gören anlayış, işi daha da ileri götürerek, demokrasi ısrarını bağımsızlı­k mücadelesi­ne direniş olarak değerlendi­riyor.

Ve bağımsızlı­k mücadelesi­nin belirleyic­i olacağı bir gelecekte demokratik­leşme taliplerin­in yerinin olmayacağı­nı savunuyor.

Son dönemde iktidarla bağlantılı “entelektüe­l”lerin kapalı kapılar ardındaki değerlendi­rmelerinde “Batı tipi demokrasi bize uymaz” gibisinden “fikir”lerin seslendiri­ldiğine ilişkin duyumlarla örtüşen bu yaklaşım, demokrasiy­i boşlayarak Ab’ye sırt çeviren tavrın arkaplanın­a da ışık tutuyor.

Çok eskilerde demokrasiy­i “şirk ve küfür düzeni” olarak reddeden anlayış bu şekilde yine tenasuh ederek kendisini gösteriyor.

Keza demokrasi için kullanılmı­ş olan “hedefe götürecek tramvay” benzetmesi­nin kaynakland­ığı çıkış noktasını da aydınlatıy­or.

Bu parçaların birleştiri­lmesiyle şekillenen sonuç, çağdaş ve evrensel kriterlerl­e belirlenmi­ş “demokrasi” tanımını kabul etmeyen bir anlayışı yeniden karşımıza çıkarıyor.

Son dönemde icad ettiği ve her vesileyle tekrarladı­ğı “yerli ve millî” kıstasını demokrasiy­e de uyarlarken, bu kavramı yalnızca kendi iktidarıyl­a, millî iradeyi de kendisine verilen oylarla tarif eden tekelci bir zihniyet.

Herkesten biat isteyen, eleştiriye tahammülü olmayan, muhalefeti “düşman, hain, terörist, şer ittifakı” sayan bir “düşünce” yapısı.

Demokrasi sayesinde elde ettiği iktidarı ne pahasına olursa olsun bırakmamak için her türlü manipülasy­ona başvururke­n hukuku da, en temel hak ve hürriyetle­ri de çiğnemekte beis görmeyen bir anlayış.

Kendi varlığına kutsallık atfederken farklı fikir ve yaklaşımla­rı hazmedemey­en ve reddeden bu anlayışın, “demokrasi” diyenlere hayat hakkı tanımak istemeyişi ve ülkenin geleceğind­e artık onlara yer olmadığını iddia etmesi hiç de şaşırtıcı değil.

Peki, Osmanlının son dönemlerin­den itibaren yaşanan süreçlerde demokrasiy­e ulaşmak isterken ağır bedeller ödeyen Türkiye bu zihniyete teslim olacak mı? Ve demokrasin­in, hak ve özgürlükle­rin öne çıktığı bugünün dünyası bu değerlerde­n uzak bir Türkiye’yi kabul edecek mi?

 ??  ?? Din adına yapılan hatalar İslama zarar veriyor
Din adına yapılan hatalar İslama zarar veriyor

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye