Yeni Asya

GECİKMEK KRİZİ derİnleştİ­rİr

Boğaziçi Üniversite­si Ekonomi Bölümü’nden Prof. dr. Burak saltoğlu, krizin iyi yönetilmem­esi durumunda, geç ve Eksik tepkilerin krizin derinleşme­sine SEBEP olabileceğ­ini söyledi.

-

FED’İN eski araştırma direktörü erkin şahinöz: “doğru maliye, bankacılık, hazine, para politikası eşgüdümüyl­e kriz çok iyi yönetilirs­e, daralmalar daha sınırlı tutulabili­r. ama geç ve eksik tepkiler krizin derinleşme­sine neden olur.”

TÜRK Lirası’nın son dönemde yaşadığı keskin düşüş ve kurda yaşanan oynaklık, özellikle döviz cinsinden borcu olan özel sektör için büyük bir risk teşkil ediyor. Türk Lirası’nın Amerikan Doları’na karşı Ağustos ayı içinde yaşadığı hızlı değer kaybı duruldu. Ancak Tl’nin yılın başından beri yüzde 40’a yakın olan değer kaybının etkileri, önümüzdeki dönemde bankacılık sektörü ve döviz cinsinden borcu olan şirketler üzerinde görülecek. Fed’in eski araştırma direktörü olan Erkin Şahinöz, Türkiye’nin son dönemde içinden geçtiği süreci 1990’larda Latin Amerika ve Asya’da yaşanan borç krizlerine benzeten isimlerden. BBC Türkçe’nin sorularını cevaplayan Şahinöz, Türkiye’nin potansiyel­inin üzerinde büyümesini ve cari açığının yükselmesi­ni buna örnek gösteriyor. Şahinöz, bunu krizlerin dört ortak özelliğine dayandırar­ak açıklıyor: * Krizler, dolar faizinin ya artmakta olduğu ya da dolar faizinin zaten yüksek olduğu dönemlerde yaşanmış: Fed’in sıkılaşmay­a gitmesi bunun bir göstergesi. * Krizler ‘Her şeyin çok iyi gittiğinin sanıldığı’ dönemlerde ortaya çıkıyor: Şahinöz, Türkiye’nin potansiyel­inin üzerinde büyümesini ve cari açığının yükselmesi­ni buna örnek gösteriyor. * Krizler genelde para ve maliye politikala­rının gevşek olduğu dönemleri takiben yaşanıyor: Şahinöz, TCMB’NIN yüksek enlasyona rağmen kur şokuna geç cevap vermesini ve maliye politikası­nın kur şoku öncesinde gevşek bir şekilde seyretmesi­ni bu sürecin bir parçası olarak gösteriyor. * Krizler, genelde özel sektörün dış borçlanmas­ının çok yükseldiği dönemlerin arkasından çıkmış: Türkiye’de de benzer bir durum olduğunu rakamlar gösteriyor.

Ekonomistl­ere göre

Türkiye’nin kur krizini, bir ekonomik ya da finansal krize dönüşmeden atlatması mümkün. Geçmişteki örneklerin aksine doğru mali politikala­r ve doğru para politikası ile Türkiye’nin yumuşak bir iniş gerçekleşt­irmesi, sert bir krize girmeden bu süreci atlatması sağlanabil­ir. Boğaziçi Üniversite­si Ekonomi Bölümü’nden Prof. Dr. Burak Saltoğlu, şu an için çok olumsuz bir tablodan uzak olduğumuzu, ancak geç tepki verilmesin­in bir krizin ortaya çıkmasına yol açabileceğ­ini söylüyor; “Bir aşamada sorunlu döviz kredileri için bankacılık­ta bir yeniden yapılandır­maya gitmek durumunday­ız. Bu süreçte Türkiye’nin 1-2 çeyrek daralması muhtemeldi­r. Doğru maliye, bankacılık, hazine, para politikası eşgüdümüyl­e kriz çok iyi yönetilirs­e, bu daralmalar daha sınırlı tutulabili­r. Ama geç ve eksik tepkiler krizin derinleşme­sine neden olur.

 ??  ?? Prof. Dr. Burak Saltoğlu
Prof. Dr. Burak Saltoğlu
 ??  ?? Erkin Şahinöz
Erkin Şahinöz

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye