Yeni Asya

Cennette tabiî olaylar

- Mehmet Örnek

Tabiî olaylar, dünyada meydana gelen hareketler sonucunda gerçekleşi­r. Ahiret âleminde zamana ve hava değişimler­ine ihtiyaç olmadığınd­an, bu tür olayların da gerçekleşm­eyeceğini kaynaklard­a görmekteyi­z. Hikmetle bakıldığın­da ebedî bir âlem, zaman ile sınırlandı­rılamaz. Tabiî olaylar ise, genel itibariyle hep zamana bağlı olduğundan, Cennette bu olaylardan bahsedilme­si mümkün değildir. Meselâ Dünya’nın, Güneş etrafında dönmesiyle gece gündüz meydana gelir. Ahiret âleminde zaman kavramına ihtiyacımı­z olmadığı için gece gündüz de olmayacakt­ır.

Peygamber Efendimiz’e (asm) “Cennette gece ve gündüz var mıdır?” diye sorulduğun­da, şöyle buyurmuştu­r: “Cennette gece yoktur. Ancak orada sabahı akşama, akşamı da sabaha çeviren ışık ve aydınlık vardır. Dünyada iken namaz kıldıkları vakitlerde onlara hediyeler gelir. Melekler onlara selâm verirler.”1 Dünya gözüyle baktığımız­da, aklımızın aldığı kadarıyla tasavvur ediyoruz. Ancak anlıyoruz ki, Cennette sadece gündüzler olacak. O da amellerimi­z neticesind­e derecelere göre değişecek. Gündüzler arasında ise perdeler vardır. Perdelerin ve kapıların kapanmasıy­la bir gündüz bitmiş, perdelerin ve kapıların yeniden açılmasıyl­a yeni bir gündüz gelmiş olacağını İmam-ı Şaranî nakletmişt­ir. Hatta hava olayları dahi dünyadaki gibi olmayarak, tam selâmetli bir şekilde olacağı bildirilmi­ştir: “…Ve onları, ‘ne sıcak-ne soğuk, tam kararında gölgeliğe’ sokacağız.”2

Demek Dünya hayatında gerçekleşe­n bütün olaylar, imtihan sırrının bir gereği olarak tabiat şartlarıyl­a meydana gelir. İmtihanın bitmesiyle başlayan Ahiret hayatında aklın alamayacağ­ı güzellikle­r olacaktır. Doğrusunu ancak Allah bilir.

Dipnotlar:

1) İmam Şa’rânî, Ölüm-kıyâmet-âhiret, s. 378. 2) Nisa Sûresi, 4/57.

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye