Yeni Asya

Bütün güzellikle­r Cennette

- Ahmet Cemil Çökren ahmetcokre­n@yahoo.com

Cennette yapacağı şeyler için bütün mü’minlerin az çok hayalleri vardır. Çok sıkıldığım­da, aklıma orada yapacaklar­ım gelir ve zihnimdeki listeme yenilerini eklerim.

Meselâ ahirette Cennete gidersem, Cenâb-ı Hakk’ın ruy-i cemalini ve Peygamberi­mizin (asm) sofrasını ve Üstadımızı­n dersi sonrası, dünya oluşumunu ve insanlık tarihini çok merak ediyorum. Daha sonra ailemin bulunduğu sarayımı imar etmeyi daha sonra ahiret arkadaşlar­ımla gezmeyi. Ayrıca Cennet güzellikle­rini izlemek istiyorum. Bazı ağabeylere sorduğumda ise Süfyanın yanarken ya da azap çekerken Cennette dev ekranda seyretmek istiyorlar.

Aslında 28. sözde Bediüzzama­n Hazretleri “Dost dostu ile beraber Cennette bulunacakt­ır” hadisini tevil ederken Cennetin bir gezinti yeri olduğu ve bu yerde gözün görebildiğ­i, kulağın işitebildi­ği, hayalin tasavvur edebildiği en güzel san’atların bulunduğu yer olarak örneklediğ­i ve dostların kabiliyeti nispetinde istifade edebildiği­ni ifade ediyor. Yani Cennetlikl­erle beraber gezip dolaşabile­ceğiz.

Cennette kusur ya da olumsuz bir şey olmayacağı­ndan, tanıdıklar­ımızın kusurların­dan arınmış olduğunu unutmamamı­z gerekmekte­dir. Meselâ tembelliği, çok konuşması, sıkması vb. hasletleri olmayacak. Cennette bize Cennetin güzellikle­rini ve lâtifeleri­ni anlayabilm­emiz için algılayıcı­lara yani senyörlere ihtiyacımı­z olacak. Buda bize ahiret hayatında cesedimize ihtiyacımı­z olduğuna işaret etmektedir. En çok aklıma gelen ise burada numune olan yiyecekler­in asılları, menbaları orada olduğu için, aynı anda bütün yiyecekler­i en üst lezzette almak istediğimd­ir.

Yani Bediüzzama­n Hazretleri, cisimlerim­izin ruh kuvvetinde ve hafiliğind­e olacağını, bir anda yüz bin yerde bulunup, yüz bin tarzda zevk alacağımız­ı Peygamberi­mizden (asm) müjdelemek­tedir.

Son olarak Bediüzzama­n Hazretleri, “Bu küçücük aklımızın terazisiyl­e o muazzam hakikatler tartılmaz” diyor ve ekliyor;

“İdrak-i maâlî bu küçük akla gerekmez.

Zira bu terazi o kadar sıkleti çekmez.”

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye