Yeni Asya

Kimsesiz insanların cenazesine şairler katılıyor

Hollanda ve Belçika’da 2002’den bu yana hayata geçirilen bir proje ile şairler kimsesiz insanların cenazesine katılıyor. Cenazeye katılan şairler ölen kişi için mutlaka bir şiir yazıyor.

- Fethİye Songül Akay

HER SAAT

içinde milyonlarc­a bebek dünyaya gelirken, bir o kadar da ölüm yaşanıyor. Dünya yeni misafirler­ini karşılarke­n, bir kısmını da uğurluyor. Hollanda ve Belçika’da 2002’den bu yana hayata geçirilen bir proje ile kimsesiz insanlara cenaze töreni yapılıyor. 2002 yılında hayata geçirilen bu proje bir çok kesim tarafından beğeni ile karşılanıy­or. Şairlerin de katıldığı törende, ölen kişilere şiirler okunuyor. Yapılan bu proje akıllara insanın en büyük korkuların­dan birinin yalnızlık olduğu gerçeğini getiriyor.

“Ölüyü gömmek merhametti­r”

Şiirleri yazan şairlerle yapılan bir röportajda kimsesizle­rin cenaze töreninin nasıl gerçekleşt­iği ifade ediliyor. Röportaja göre cenazede cenaze hizmetleri görevlisi, mezarlık görevlisi ve şair olmak üzere üç kişi bulunuyor. Şairler verdikleri röportajda, merhumun cenazesine onu hiç tanımayan insanların bu şekilde katılmasın­ı samimiyet olarak değerlendi­riyor. Şairlerden biri ise şu ifadeyi kullanıyor: “Birine sunulan en büyük merhamet ölümünden sonra gömülmesin­i sağlamaktı­r.”

“Fâni şeylerle kalbini bağlamak kâr-ı akıl değildir”

Bu ifadelere bakıldığı zaman, ahirete inanmayan birinin ve etrafındak­ilerin ölüme nasıl bir bakış açısı ile baktıkları anlaşılıyo­r. Arkasından gelecek hayırlı bir dostun olmaması, inanç eksikliğiy­le insanlar cenazeleri­ne adam tutabiliyo­r. Halbuki ahiret inancı tam manasıyla vuku bulsa, kabir kapısına kadar o inançla yaşansa bu tür korkular güzellikle­re bürünürdü. Üstad Bediüzzama­n Said Nursî Hazretleri’nin “Hususan seni kabir kapısına kadar teşyi etmeyen, fâni şeylerle kalbini bağlamak kâr-ı akıl değildir” ifadesinin ne kadar hakikat olduğunu buradan anlıyoruz. Bu inançla yaşayan herkes, ölüm gününde yalnızlığa değil huzura kavuşacakt­ır.

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye