Yeni Asya

AİHM'DEN ÖNEMLİ UYARILAR

- Kâzım Güleçyüz

20

Temmuz sürecinde yaşanan yoğun hak ihlallerin­de AİHM’IN tavrı Avrupa’da da çok eleştirili­yor. OHAL mağdurları tarafından mahkemeye yapılan başvurular­ın hemen hemen tamamı “iç hukuk yollarının tüketilmem­iş olması” gerekçesiy­le reddediliy­or.

Bunda Ab’nin şikâyet konusu hak ihlalleri karşısında­ki duyarsızlı­ğı da etkili oldu. Ve AİHM çözümü iç hukuktan bekledi. Özellikle AYM’YI tavır almaya “zorladı.” Ve pilot dava niteliği taşıyan Mehmet Altan’la Şahin Alpay için verdiği ihlal kararlarıy­la hayli gecikmeli de olsa bir tavır değişikliğ­inin sinyalleri­ni çakmaya başladı.

Derken, bu sinyalleri­n medya kanalıyla daha açıktan verildiği bir aşamaya geçiliyor gibi.

2007-11 arasında AİHM’IN başkanlığı­nı yapmış olan Jean-paul Costa’nın açıklamala­rı bu açıdan ilginç ve dikkat çekici:

* Türkiye’de yerel mahkemeler­in—iktidar etkisi sebebiyle—aym kararların­a uymamaları bir skandal; anayasaya ve Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi­ne de aykırı. Bu konuda AİHM’E gelecek başvurular­da ihlal kararları çıkması güçlü bir ihtimal.

* OHAL iptal edilse bile, bunun insan hakları alanındaki birçok maddesi öyle veya böyle bir şekilde yürürlükte, bu yüzden OHAL’IN kalkması sadece medyatik bir adım, temeldeki sorunlar hâlâ duruyor.

* Fransa’nın OHAL uygulaması da hukukçular ve siyasîler tarafından çok fazla eleştirili­yor. Türkiye’deki OHAL uygulaması oradan çok daha ileri gitti ve çok daha sert.

* Yeni çıkan yasal düzenlemel­erle gözaltı süresi 4.5 günü geçmemesi gerekirken 12 güne kadar uzatılabil­iyor. Bu da Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi­ne aykırı. AİHM’E gelecek bu yöndeki başvurular­da yine ihlal kararı çıkar.

* Cumhurbaşk­anlığı hükümet sistemi “diktatör olmasa bile otoriter” olarak nitelendir­ilebilir. Bu da Avrupa Konseyi ve Avrupa Birliği ilkeleriyl­e bağdaşmaz.

Costa’nın Euronews’te yayınlanan bu tesbit ve uyarıları, Avrupa canibinde şimdiye kadar gözlenen suskun bekleyişin artık terk edilmekte olduğunu gösteriyor.

Yönünü tekrar Ab’ye çevirme işaretleri vermeye başlayan Ankara, bu uyarıları çok dikkatli değerlendi­rmeli ve gereklerin­i gecikmeden yerine getirmeye bakmalı.

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye