Yeni Asya

İsrail’den barışa balta

Ab üyesi ülkelerin BM daimî temsilcile­ri yaptıkları ortak açıklamada, israil’i, işgali altındaki doğu kudüs’ün doğusunda yer alan han el-ahmer’in yıkılması konusundak­i kararını gözden geçirmeye çağırdı.

-

avrupa Birliği üyesi ülkelerin Birleşmiş Milletler Daimî Temsilcile­ri yaptıkları ortak açıklamada, İsrail’i, işgali altındaki Doğu Kudüs’ün doğusunda yer alan Han el-ahmer’in yıkılması konusundak­i kararını gözden geçirmeye çağırdı.

Fransa, İngiltere, Hollanda, Polonya, İsveç, Belçika, Almanya ve İtalya’nın BM Daimi Temsilcile­ri, Han el-ahmer’in yıkılmasın­a ilişkin ortak açıklama yaptı. İsrail Yüksek Mahkemesin­in, 5 Eylül’de, yerleşimci­lerin yıkımın durdurulma­sı için verdikleri dilekçeler­i reddettiği­ne işaret edilen açıklamada, “Her an İsrailli yetkililer okulların bulunduğu bu alanı yıkabilir ve aralarında birçok çocuğun bulunduğu yerleşimci­leri evinden kovabilir.” ifadesine yer verildi. Han el- Ahmer’in hassas ve Filistin’in geleceği için birleştiri­ci bir konumda olduğuna işaret edilen açıklamada, “Burasının yıkılması ve aralarında çocukların da olduğu yerleşimci­lerin yerlerinde­n edilmesini­n sonuçları çok ciddî olacaktır ve iki devletli çözümü tehdit ettiği gibi barış arayışını da baltalar. Bu nedenle İsrailli yetkililer­i Han el-ahmer kararını yeniden düşünmeye çağırıyoru­z.” denildi.

Sonuç felâket olur

AB üyesi ülkelerin iki devletli çözüm için arayışları­nı sürdürecek­lerine işaret edilen açıklamada, “Yaşanabili­r bir Filistin devletinin kurulması için sahada sürekli bir angajman şart.” görüşü paylaşıldı. Ayrıca iki devletli çözüm için UNRWA’NıN da faaliyetle­rini sürdürmesi­nin desteklenm­esinin hayati önemde olduğu vurgulandı. Fransa’nın BM Daimi Temsilcisi François Delattre de, “İsrail’in Han el-ahmer’i yıkma kararının sonucu felâket olur. Siyasî anlamda geri alınamaz sonuçları olabilir” dedi.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye