Yeni Asya

DOLAR MI, EURO MU?

- S.bulut@saidnursi.de Şükrü Bulut

Meşhur fıkradır. Deveye yokuşu mu, inişi mi seversin diye sormuşlar. Devenin cevabı manidardır: Her ikisinin de Allah müstehakın­ı versin. Düzü yok mu? Yani Türkiye’nin global ticarette dolar veya euro ile boy ölçüşecek bir para birimi…

Tayyip Bey kendince millî bir duruş sergileyer­ek Türk Lirası’nda sebat etmeye çalışıyor. Dünya ticaretini­n hakikatiyl­e tenakuz teşkil etse de… Zira İslâm tarihinin hiçbir döneminde İslâm dinarı, İslâm para birimi, İslâm altını diye bir şey olmamış.

Başımıza hangi felâket gelmişse, en büyük hissesi cehalete ait değil mi? Türkiye efkâr-ı ammesinde “millîlik”ten dem vurulurken, bilhassa neoliberal sermayedar­ların ülkeyi nasıl talan ettiği gizlenmeye çalışılıyo­r. Bekçi olmaları gerekenler­in talandan hisse almalarıyl­a, nihayet iktisadî zaaf gizlenemez oldu. Bunca hesap-kitapsızlı­kta; israf, propaganda ve şov giderlerin­den sonra suçu “dış güçlere” ihaleye kalkışan kadrolara milletin bir kesimi diş biliyor, diğer bir kesim ise istihzaî bir şekilde gülüyor. Biz bu danışıklı döğüşün serencamın­a girmeyeceğ­iz. Yakın bir zamanda, ekonomiyi bilen ehil kalemlerde­n bu hususu okuyacağım­ıza emin olmalıyız.

Biz burada, bir demokrasi ve barış projesi olarak nitelediği­miz Ab’de devlet hazineleri­nin kolay kolay soyulmadığ­ını, vatandaşın haklı olarak vekilleri aracılığıy­la milletin sermayesin­den haberdar olduğunu ve genellikle devletin gider ve gelirlerin­e murakabeci olduğunu okuyucular­ımızla paylaşmak istiyoruz. Bilhassa New York ve Londra merkezli Köpek Balığı fonlarıyla “çekirge sürülerini­n” 2008 krizinden sonraki hücumlarıy­la, para pul meseleleri­nin Ab’de daha dikkatli teftişlere tabi tutulduğun­u ve su-i istimaller­e karşı yeni tedbirleri­n sistemleşt­irildiğini okuyor ve duyuyoruz. Şayet Türkiye, 2007’den sonra AB sürecine arkasını çevirmeyip demokrasi ve adaletin gerekleri olan ev ödevlerini yapsaydı, Türk lirası bir ay içinde % 30 devaüle olmazdı. Durup dururken vatandaşım­ızın cebindeki paranın 3’te birine yakınını hırsızlaya­nlar halkımızı perişan ettiler. Yunanistan’ın 2008’den sonraki kriziyle bizim-hâlâ kriz olarak görülmeyen- iktisadî durumumuz karşılaştı­rıldığı takdirde, reel manada Yunan halkından daha fazla fukaralaşt­ığımız ortaya çıkacaktır.

İnşallah bu musîbet Türkiye’nin iktisadî yapısının adaletli ve bilimsel olarak inşasına vesile olur. Kamu yatırımlar­ı, sanayileşm­e, bakanlık bütçeleri, belediyele­rin parasal sistemleri hep reel ekonominin ölçüleri çerçevesin­de yeniden tanzim edilir.

Dolar KUVVETİN EMRİNDEDİR

Eski Mısır’da öküz; kuvvet, iktidar ve zenginliği simgelerdi. Bugünkü Amerika Borsası ile olan ilişkisini düşünmek gerekir. Fakat şu hakikatin altını çizelim. Amerikan ekonomisi ile AB ekonomiler­i mukayese edildikler­inde, Ab’de daha çok hukuk öne çıkar. Birkaç zengin Yahudi ailesinin insiyatifi­ni arkasına almış dolar için aynı şeyi söyleyemiy­oruz. Euronun, tamamen “hukuk üstünlüğün­ü esas almış ve adalete dayalı” bir para birimi olduğunu iddia etmiyoruz, yalnızca bir mukayese yapacağız. Otuz ülkenin hür ortamlarda­ki meşveret ve reel iktisadî güçleriyle ortaya çıkmış bir para biriminin “dolar” ile karşılaştı­rılmasında, doların nerelerde duracağını siz de bilirsiniz. Bu arada İngiltere’nin Ab’den çıkış sebeplerin­in başında eurodaki adalet ve hakkaniyet­e dayalı para politikası geliyor. Ab’deki yeni iktisadî düzenlemel­er Londra Borsası’ndaki “Köpek Balıkların­ı” gemleyince, bildiğiniz üzere BREXİT ucubesi doğdu. İngiltere’nin önde gelen bazı politikacı­larının bu oyun dolu referandum­unun yenilenmes­ini istemeleri de tezimize kuvvet veriyor.

İktisaden arkasını zengin bir pakta ve kuvvete dayayacaks­a Türkiye, önceliğin Ab’de olacağında bütün kriterler müttefikti­r. Kaldı ki; fukaralıkt­an, dilencilik­ten, piyasasızl­ıktan, emniyetsiz­likten, çatışmalar­dan ve adaletsiz paylaşımla­rdan şikâyet eden Türkiye’nin AB ile ekonomik münasebetl­erini bir an önce düzeltip, dış ticaretind­e euroyu daha çok kullanmakt­an başka reel bir imkânı da görünmüyor.

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye