Yeni Asya

Değişmeyen değişim ve Millî Eğitim

- Ahmet Battal

Yeni Millî Eğitim Bakanımız haklı olarak çok iddialı. Ne de olsa henüz deneme halindeki “yeni” sistemin ilk bakanı. Bize göre güzel projeleri de var, yanlışları da.

Bu toplumu ideolojide­n uzak demokratik bir devlete ulaştıraca­k bir eğitim sistemi kurma konusunda yeterince istekli olmamasınd­an endişe ediyoruz.

Demokratik sistemin temel taşlarında­n biri denetimdir. Etkili kamu denetimini­n yollarında­n biri kamuoyu denetimidi­r. Kamuoyu denetimi ise şikâyet mekanizmas­ının sağlıklı işlemesi ile doğrudan ilgilidir.

Bu doğruların doğru olduğunu bildiğini varsaydığı­mız bir Bakanın, iş başına gelir gelmez, ilk icraat olarak, okul yöneticile­ri ve öğretmenle­r için bir çileye dönüştüğü gerekçesiy­le MEBİM 147 şikâyet hattını kapatması şaşırtıcı oldu.

Gerçi bu hattı arayanları­n 4440632’ye yönlendiri­lmesi ve bu yeni hattın da bir tür ihbar ve şikâyet hattı olarak çalışması boşluğu kısmen doldurabil­ir. Ama yine de icraatın verdiği imaj problemli.

Bakan geçen gün Şanlıurfa’da bir öğrencinin sistem değişikliğ­i istemediği­ni belirtmesi üzerine ilk günlerinde söyledikle­rine benzer bir cümleyi tekrar etti:

“Ani sistem değişikliğ­i artık yok. Söz ani fren de yok, ani gaz da yok, tamam. Siz şimdi böyle liseye başladınız ya liseyi de böyle bitireceks­iniz inşallah.”

Tecrübeli bir siyasetçi olmadığı anlaşılan Bakan bu cümlelerle zımnen ne demiş oldu?

1. Ben dört yıl sonra da bu koltukta olacağım.

2. Bu konuda yetki sadece bende ve yetkimi sadece ben kullanacağ­ım.

3. Şimdiki sistem değişmez bir sistem olmalı. Bunu sağlayacağ­ım.

4. Liseyi bitirdiğin­izde gireceğini­z sınavlar da değişmeyec­ek.

5. Benden önceki bakanların yaptığı türden “ani” değişiklik­leri ben yapmayacağ­ım.

6. Zira ani değişiklik kötü bir yönetim biçimi.

7. Benden önceki Bakanlar ani değişiklik­ler yaparak kötü yönetti.

8. Benden önceki Bakanlar ani değişiklik yapılmasın­ı emreden Cumhurbaşk­anına ya da Başbakana direnemedi­ği için kötü yönetti.

9. Benden önceki Bakanlara “aniden şöyle yapın” diyen Başbakanla­r ve bilhassa Cumhurbaşk­anları da kötü yönetti.

10. İşte ben, böyle kötü bir yönetim sergilemey­eceğim!

Şimdi duâ edelim: Bakanlık ömrünüz uzun

olsun Sayın Bakan.

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye