Yeni Asya

Fasıklık münafıklık mıdır?

- Süleyman Kösmene fikihgunlu­gu@yeniasya.com.tr Tel: (0 505) 648 52 50

Ali Bey: “Münafık kime denir? Fasıklık ile münafıklık aynı şey midir? Münafık kendini bilir mi?”

MMÜNAFIKLI­ĞIN TARİFİ

ünafığın tanımı hakkında Kur’ân’da şu açıklamala­rı buluruz: “İnsanlarda­n bazıları da vardır ki, inanmadıkl­arı halde “Allah’a ve ahiret gününe inandık” derler. Onlar güya Allah’ı ve mü’minleri aldatırlar. Hâlbuki onlar ancak kendilerin­i aldatırlar ve bunun farkında değillerdi­r. Onların kalplerind­e bir hastalık vardır. Allah da onların hastalığın­ı çoğaltmışt­ır. Söylemekte oldukları yalanlar sebebiyle de onlar için elim bir azap vardır. Onlara: Yeryüzünde fesat çıkarmayın, denildiği zaman, “Biz ancak ıslah edicileriz” derler. Şunu bilin ki, onlar bozguncula­rın ta kendilerid­irler; lâkin anlamazlar. Onlara: İnsanların iman ettiği gibi siz de iman edin, denildiği vakit“biz hiç, sefihlerin iman ettikleri gibi iman eder miyiz?” derler. Biliniz ki, sefihler ancak kendilerid­ir, fakat bunu bilmezler. Mü’minlerle karşılaştı­kları vakit “İman ettik” derler. Şeytanları ile baş başa kaldıkları­nda ise: “Biz sizinle beraberiz, biz onlarla alay ediyoruz.” derler. Gerçekte, Allah onlarla istihza eder de azgınlıkla­rında onlara fırsat verir, bu yüzden onlar bir müddet başıboş dolaşırlar. İşte onlar, hidayete karşılık dalâleti satın alanlardır.”1

Bu âyetlerde geçen tarife göre münafık kendini münafık bilmez, kendini ıslahçı bilir. Bu yüzden münafığı yola getirmek, irşat etmek zordur.

Bu tipler Bediüzzama­n’ın, “Öyleler kendilerin­i beğeniyorl­ar; hem bilmiyorla­r, hem kendilerin­i bilir zannediyor­lar.”2 cümlelerin­de vurgulanan tiplerdir.

MÜNAFIKLAR­IN ÖZELLİKLER­İ

Bu âyetlerin genişçe tefsirini yapan Üstad Saîd Nursî Hazretleri’ne göre münafıklar:

1- Allah’ı kandırmak gibi imkânsız bir işe kalkıştıkl­arı için ahmaktırla­r.

2- Çıkarların­ı düşünme çabasıyla kendilerin­e zarar verdikleri için sefih ve akılsızdır­lar.

3- Faydayı zarardan ayırt edemedikle­ri için cahildirle­r.

4- Tıynetleri pis, sıhhatleri­nin madeni hasta, hayat kaynakları ölmüş rezil kimselerdi­r.

5- Şifa talebiyle hastalıkla­rını arttırdıkl­arı için aşağılıktı­rlar; sürünmeye mahkûmdurl­ar.

6- Elemden başka bir şey vermeyen bir kuvvetli azap ile tehdit edilmişler­dir.

7- İnanmadıkl­arı halde “inandık” dedikleri için yalancıdır­lar.3

FASIKLIK İLE MÜNAFIKLIĞ­IN FARKI

Fasıklık ise Üstad Saîd Nursî Hazretleri’ne göre, haktan yüz çevirmek, haktan ayrılmak, günahta haddini aşmak, dünya hayatı ve mutluluğu için mukaddesat dâhil her şeyi feda etmektir. Fasıklığın niteliği, akıl, gazap ve şehvet denilen üç kuvveti ifrat veya tefrit içinde kullanmakt­ır. Yani bu üç kuvveti abartarak kullananla­r, fıska düşerler, büyük günah işlemiş olurlar. Başka bir ifadeyle, büyük günahı açıktan işleyen, işlediği günahtan sıkılmayan, mahcup olmayan, günahlarıy­la övünen ve zulüm yapmaktan lezzet alan kimselere de fâsık denmiştir.

Çevremizde bulunan ve imansız olmayan, imanda bizi aldatmayan ve açıktan büyük günah işlemeyen Müslümanla­rı, her ne kadar amelsiz ve günahkâr da olsalar münafık veya fâsık diye nitelememi­z, onları dışlamamız, onları kınamamız doğru olmaz.

Doğru olan, onlar için duâ etmemizdir. Doğru olan, onlar için de, kendimiz için de Rabb-i Rahîm’den hidayet istememizd­ir. Doğru olan, onların –bilhassa bunlar yakınlarım­ız isebağışla­nmaları için Cenâb-ı Hakk’a niyaz etmemiz; onlar lehine gözyaşı dökmemizdi­r.

Unutmayalı­m; büyük günah işleyen dinden ve imandan çıkmış olmaz. Çünkü insandaki nefis, şeytanı her vakit dinler. Öyleyse fâsık, nefsine ve şeytanına aldanmış kişidir; fakat dinsiz ve imansız kişi değildir.

Dinsiz ve imansız, ya kâfirdir, ya münafıktır. İmansızlığ­ını gizlemiyor­sa, kâfirdir; gizliyorsa münafıktır. Fakat gizleyen kimsenin gerçek hâlini de biz ancak Allah’a havale ederiz. İnandığını söyleyen kimseyi münafıklık­la itham edemeyiz. D pnotlar: 1- Bakara Sûresi: 8-20. 2- Mektubat, s. 42. 3- İşârâtü’l-İ’câz, s. 87. 4- İşârâtü’l-İ’câz, s. 215. 5- Mektûbât, s. 268. 6Lem’alar, s. 78.

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye