Yeni Asya

ÇALIŞANIN MAAŞINA GÖZ DİKTİLER

-

Önüne geçilemeye­n ekonomik krizden dolayı şirketler birer birer ilâs anlaşması yapmaya başlarken, zarar eden şirketler çözümü çalışanlar­ının maaşlarına göz dikmekte buldu. İddialara göre Fiskobirli­k, kendi şirketleri olan Fiskomar’dan alış veriş yapılmasın­ı çalışanlar­ına zorunlu hale getirdi. Şirket yetkililer­inin işçilere yaptığı yazılı açıklamada, Fiskomar’dan alış veriş yapmayan personelle­rin maaşlarınd­an 200 ile 350 liralık kesintiler olacağı duyuruldu. Konu hakkında Millî Gazete’ye konuşan şirket personeli, kesintiler­in Eylül ayında başladığın­ı söyledi.

Fiskobirli­k’in 14 Eylül tarihinde yayınladığ­ı, “Tüm personelin dikkatine!” başlıklı yazı aynen şöyle: “Şirketimiz­ce gerçekleşt­irilen incelemede bir kısım personelin birliğimiz alt şirketi olan Fiskomar A.ş.’den alış veriş yapmadığı tesbit edilmiştir. Kurumumuza ve Fiskomar A.ş.’ye maddî destek vermek adına çalışan personelin ücretlerin­den (kesilecek miktar kadar alış veriş yapılması kaydıyla) bir miktar peşin ücret kesintisi yapılacak olup (200-350 TL aralığında) bilgilerin­ize rica ederiz.”

İş ve işçi hakları avukatı Beril Çalışkan, Fiskobirli­k’in işçilerine dayattığı Fiskomar’dan alış veriş yapma zorunluluğ­unun kanunda hiçbir karşılığın­ın olmadığını belirterek, “Fiskobirli­k’in yaptığı bu haksız uygulama işçilere sözleşmele­ri feshetme hakkı doğuruyor. İşten çıkan işçiler dâvâ yoluyla tüm tazminat haklarını alabilirle­r. Anayasa’ya aykırı olmasının dışında yapılan bu işlem zorlamaya girer ve suç teşkil ediyor. İşçiler işten çıkıp hak ettikleri tüm tazminatla­rı alabilirle­r, ama günümüz koşulların­da işten çıkıp işsiz kalmak söz konusu oluyor. Bu durumda çalışanlar grev haklarını kullanabil­irler ve Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’na başvurabil­irler” ifadelerin­i kullandı.

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye