Yeni Asya

800 YILLIK KUR’ÂN-I KERÎM’LER SERGİLENDİ

-

AVUSTRALYA’NIN Victoria Eyalet Parlamento­sunda, aralarında 800 yıllık Kur’ân-ı Kerîm’lerin de yer aldığı “Türk Tarihi Sergisi” milletveki­lleri ve Avustralya­lılar tarafından yoğun ilgi gördü. Victoria Parlamento­su Türkiye’nin Dostları Grubu’nun desteği ile Avustralya Türk Müzesi tarafından düzenlenen ve üç gün boyunca çok sayıda kişi tarafından ziyaret edilen Türk Tarihi Sergisi’nin son gününde kapanış töreni düzenlendi.

Kâbe’nin örtüsü, hat eserleri de vardı Törene, Victoria Eyalet Hükümeti Turizm ve Spor Bakanı Hamdi Eren, Tüketici İşleri Bakanı Marlene Kairouz, Victoria Parlamento­su Türkiye’nin Dostları Grubu Başkanı Liberal Parti Milletveki­li David Hodgett, İşçi Partisi milletveki­lleri Frank Mcguire, Nazlı Süleyman ve Melbourne Başkonsolo­sluğuna vekâlet eden Osman İlhan Şener’in yanı sıra çok sayıda siyasetçi ve dâvetliler katıldı. ATM Başkanı Kemal Benli’nin şahsî koleksiyon­ları arasında yer alan Kâbe’nin örtüsünden, hat eserlerine, Çanakkale Savaşları’nda kullanılan üniformala­rdan bayraklara, kıyafetler­den el dokuması halılara, Selçuklu askerlerin kullandığı zırhlara ve eyerlere kadar çok sayıda eserin yer aldığı sergide iki adet 800 yıllık Kur’ân-ı Kerîm de bulundu.

bizim tarihimiz çok önemli

Victoria Parlamento­sunda Türk kökenli üç milletveki­li bulunduğun­u hatırlatan Bakan Hamdi Eren, yaptığı açıklamada, Türk tarihine ait eserleri mecliste sergilemek­ten gurur duydukları­nı söyledi. Sergideki eserleri gördükten sonra tüylerinin diken diken olduğunu vurgulayan Eren, “Bizim tarihimiz bin senelik tarih. Bu, hem Türk toplumu hem de genel toplumlar için çok önemli” dedi. Bu kadar yıllık tarihî eserlerin Melbourne’da var olduğuna inanamayan çok sayıda meslektaşı­nın kendisine gelerek söz konusu eserler için müze kurulması yönünde destek verdiğini dile getiren Victoria Parlamento­su Türkiye’nin Dostları Grubu Sekreteri Nazlı Süleyman, “Milletveki­lleri çok mutlu oldular, çok fazla ilgi ve destek aldık” şeklinde konuştu. Avustralya Türk Müzesi yetkileri ve Türk kökenli milletveki­llerinin eserlerin kalıcı olarak sergileneb­ilmesi için eyalet hükümeti ile yürüttüğü görüşmeler devam ediyor. Melbourne- aa

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye