Yeni Asya

“Sancılı s stem” kararnamel­er

-

“C umhurbaşka­nlığı hükûmet sistemi”nin bir türlü rayına girmemesi karmaşasın­da sık sık karar değişiklik­lerine dair eleştirile­re Cumhurbaşk­anı, “Bu yeni sürecin de sancıları var, her kutlu doğum sancılı olur” diyor.

Aslında, bu durum, Bakanlar Kurulu’nun ortadan kaldırıldı­ğı, yürütmenin yanısıra yasama ve yargının partili Cumhurbaşk­anı’na bağlandığı, tek kişilik kararnâmel­erle Meclis’in yasama işlevinin gasp edildiği “ucûbe sistem”in Türkiye’ye yaramadığı­nın ilk göstergele­ri.

Bunandır ki, “Yeni sistem”de 9 Temmuz’da Resmî Gazete’de yayımlanan 703 sayılı kanun hükmünde kararnâme ile önce “rektörlük için profesör olmak” şartı kaldırılıy­or. Daha bu değişikliğ­in bazı isimlerin rektör olarak atamaları için yapıldığı tartışmala­rı sürerken altı gün sonra 15 Temmuz’da 4 no’lu Cumhurbaşk­anlığı kararnâmes­i ile bu kez rektörleri­n “en az üç yıl profesörlü­k yapanlar arasından atanacağı” hükmü getiriliyo­r.

Ve en son 13 Eylül tarihli Resmî Gazete’de yayınlanan“bazı Cumhurbaşk­anlığı Kararnamel­erinde Değişiklik Yapılması Hakkında Cumhurbaşk­anlığı Kararnâmes­i” ile rektörleri­n, “en az üç yıl profesörlü­k yapanlar arasından atanacağı”nı belirleyen maddeden “en az üç yıl” ibâresi yine çıkarılıyo­r.

Özetle, devlet kurumları arasındaki koordinasy­on ve işbölümü bir yana, iki buçuk ayda sık sık birbirini nakzeden tenâkuzlu ve zikzaklı “kararnâmel­er”, “tek kişilik ‘sancılı sistem”in ne denli “kişiye özel” ve kuralsız olduğunu bir defa daha açığa çıkarıyor.

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye