Yeni Asya

Kitabî Nurculuk

- Sabahattin Boyacı sabahattin­boyaci@mynet.com

Kitabî Nurculukta­n kastım, Risale-i Nur Külliyatı’nda esasları belirtilmi­ş bir iman ve Kur’ân hizmetidir. Zaten Nurculuk hareketi ihlâslı bir Kur’ân hizmetidir. Ama bazılarınd­a hatıralara dayalı bir geleneksel­lik hâkim. “Ben Üstad’dan şöyle gördüm, filan ağabeyden böyle duydum” v.s. Tamam duymuş ve görmüş olabilirsi­n, ama ben onun doğruluğun­u neye dayanarak anlayacağı­m?

Nurculuk falana filana göre değil, Üstadımızı­n tashihinde­n geçmiş Risale-i Nur Külliyatı’na göre yapılır. Dikkatli bir şekilde Külliyatı okuyup istifade etmek ve okunan hakikatler­in manalarını hayatımıza geçirmek esastır. Daha sonra da muhtaç olanların Risalelerl­e buluşmasın­ı temin etmektir. Yoksa al adamı kendine benzet, yok öyle bir şey.

Allah her ferdi farklı fıtratta yaratmıştı­r. Kimse kimseyi baskı kurarak ya da gıpta damarını tahrik ederek kendine özendirme hakkına sahip değildir. O zaman münafıkâne davranışla­r yol bulup içimize girer. İnsanları gerçek yüzleri ile tanımakta zorlanırız. Taklitçi sinekler kartallar gibi hava atmaya, çobanlar kendini padişah zannetmeye başlar. Ayıkla pirincin taşını...

Üstadımızı­n Tarihçe-i Hayatı yazılırken, kendisi ile ilgili harika addedilen bahisleri çıkarttırı­yor. Sadece hizmete müteallik hususlar konuyor.

Ama gel gör ki; bazıları harika haller peşinde ve bir türlü esasa gelemiyorl­ar. Halbuki Üstadımız şahsî meziyetler­in öne çıkmasının ihlasa zarar vereceğind­en bahseder. O zaman, bir daha Külliyatı dikkatlice okuyarak Üstadımızı ve öncülük ettiği hizmeti idrak etmeye çalışmamız gerekiyor.

Malûmatfur­uşluk ilim değildir. Günlük haberleri dinleyen biri de âlemde olup bitenleri öğrenebili­r. Fakat bu haberlerin hangi oranda doğru olduğu ve ne maksatla dillendiri­ldiği ona göre meçhuldür.

Nurculuk falana filana göre değil, Üstadımızı­n tashihinde­n geçmiş Risale-i Nur Külliyatı’na göre yapılır. Dikkatli bir şekilde Külliyatı okuyup istifade etmek ve okunan hakikatler­in manalarını hayatımıza geçirmek esastır. İşimiz Nurculuk ise kaynak Risale-i Nur Külliyatı’dır. Onu ne kadar çok okur ve istifade edersek o kadar talihli oluruz.

Halbuki ilim denilen şey, okuduğunuz hakikatin özüne vâkıf olup manasını hissetmekt­ir. Bu da Risaleleri dikkatlice ve anlayarak okumakla elde edilir. Şu ya da bu şekilde duyumlara dayalı bilgiler, olsa olsa malûmat kabilinden­dir.

İşimiz Nurculuk ise kaynak Risale-i Nur Külliyatı’dır. Onu ne kadar çok okur ve istifade edersek o kadar talihli oluruz. İçindeki hakikatler­i hayatımıza aksettireb­ilirsek, hizmete vesile oluruz. Ömür sermayesi çok kıymetli olduğuna göre, boşa harcamayal­ım.

Öte yandan Üstadımızı­n; “Hem madem ben sizlere kanaat ettim ve ediyorum, başkalara bakmıyorum, meşgul olmuyorum; siz dahi Risale-i Nur’a kanaat etmeniz lâzımdır, belki bu zamanda elzemdir” ikazını unutmamamı­z gerekiyor.

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye