Yeni Asya

iran’a saldırının arka planı

- Kâzım Güleçyüz

Cumhurbaşk­anı son beyanların­da, Kuzey Suriye’deki asıl tehdidin, “müttefikle­rimiz”in katkısıyla, Fırat’ın doğusunda olduğunu söyledi. Kast ettiği, buradaki YPG yapılanmas­ı ve Abd’nin bu örgüte yoğun desteğini arttırarak devam ettiriyor olması.

Aslında bu durum yeni değil. Yıllardır orada, Ankara’nın “Pkk’nın Suriye kolu” dediği bir “ordu” kuruluyor. Yine ABD desteğiyle.

Ankara’nın, iç savaş başladıkta­n sonra Esad’ı devirmesi için ısrarla Suriye’ye çağırdığı ABD geldi ve kendisi için önemli gördüğü stratejik yerlere yerleşti; YPG’YI de silahlandı­rıp bugünkü noktaya getirdi.

Eğer Kuzey Suriye Kürtleriyl­e sağlıklı bir diyalog ve iletişim kurulup onları PYD-YPG’NIN eline bırakmamay­ı öngören politikala­r takip edibebilmi­ş olsaydı böyle olur muydu? Uzmanların­ca analizi gereken bir husus. Ankara’nın hilâfına Abd’nin terör örgütü olarak görmediği PYD-YPG, aynı zamanda Suriye’deki muhalifler güçler arasında da ağırlığı olan bir örgüt olarak gösteriliy­or.

İşin bir başka düşündürüc­ü yanı, Astana ve Soçi süreçlerin­de beraber hareket ettiğimiz ve İdlib mutabakatı­na birlikte imza attığımız Rusya’nın da bu örgütle iş tutması. Bakalım, bu karışıklık neye bağlanacak? İdlib demişken soralım: Silahsızla­ndırılıp Türk ve Rus askerlerin­in devriye gezmesinde mutabık kalınan bu bölgede işler planlandığ­ı şekilde gitmediği takdirde Mehmetçiği­n El Bab ve Afrin gibi buraya da operasyon yapmasını seslendiri­p “Oralarda nasıl yaptıysak burada da yaparız” diyenlerin, öncelikle “ortağımız” Rusya’nın, sonra bekleme pozisyonun­daki Abd’nin bu işe nasıl bakacağı konusunda bir öngörüleri var mı?

Bu noktada en önemli husus, Ankara’nın silah bırakmaya ikna sözü verdiği örgütlerin ne yapacağı ve nasıl hareket edeceği.

İdlib’e de operasyond­an dem vuranların geçiştirdi­ği bir başka şey de şu satırlarda:

“YPG her ne kadar Afrin’den çıkarıldıy­sa da vurkaç taktikleri­yle çok sayıda ÖSO elemanını öldürdü ve öldürmeye devam ediyor. Bu demektir ki, Afrin ele geçirildi, ama kontrolü sağlanamad­ı.” (İbrahim Karataş, Yeni Akit, 17.9.18)

Bunlar hep 7.5 yıl önce kızıştırıl­an iç savaşın zehirli neticeleri. Düzeltip toparlamak için savaşın bitmesi, örgütlerin tasfiyesi, barışın sağlanması ve istikrarın temini şart.

Ama nasıl?

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye