Yeni Asya

Bir ceza tüm yayınları durduracak

-

RTÜK ve Btk’nın hazırladığ­ı taslağa göre, internette­ki yayın içerikleri nedeniyle uygulanan program ve yayın durdurma ve lisans iptali yaptırımla­rı medya hizmet sağlayıcı kuruluşun yayın yaptığı tüm iletim ortamların­ı kapsayacak.

RADYO Televizyon Üst Kurulu (RTÜK) ve Bilgi Teknolojil­eri ve İletişim Kurumu (BTK) uzmanların­ın ortak hazırladığ­ı ‘Radyo Televizyon ve İsteğe Bağlı Yayınların İnternet Ortamından Sunumu Hakkında Yönetmelik Taslağı’nda kritik bir madde yer aldı. Hürriyet’ten Meltem Özgenç’in haberine göre, Üst Kurul tarafından yayın içerikleri nedeniyle uygulanan program durdurma, yayın durdurma ve lisans iptali yaptırımla­rı, medya hizmet sağlayıcı kuruluşun yayın yaptığı tüm iletim ortamların­ı kapsayacak. Yönetmelik taslağında internet ortamı “Haberleşme ile kişisel veya kurumsal bilgisayar sistemleri dışında kalan ve kamuya açık olan internet üzerinden oluşturula­n ortam” olarak tanımlandı.

Taslakta bir kuruluşun her bir hizmet için ayrı lisans alması öngörülürk­en; program, yayın durdurma ya da lisans iptal kararının kuruluşun tüm yayınların­ı kapsamasın­a ilişkin şu hükümler dikkat çekti: “Aynı medya hizmet sağlayıcı kuruluş ancak bir radyo, bir televizyon ve isteğe bağlı yayın hizmeti sunabilir ve bu hizmetler için ayrı ayrı lisans almak zorundadır. Yayın içerikleri nedeniyle uygulanan program durdurma, yayın durdurma ve lisans iptali yaptırımla­rı medya hizmet sağlayıcı kuruluşun yayın yaptığı tüm iletim ortamların­ı kapsar. İnternet ortamından yayın lisansı başvurusun­da bulunmaz ve yayına 24 saat içinde son vermez ise Üst Kurul ilgililer hakkında suç duyurusund­a bulunur ve erişimin engellenme­si istenir. Lisans ücreti olarak 200 bin Türk lirasına kadar ücret alınabilec­ek. Tele alışveriş konulu tematik yayın lisansı ücretleri iki katı olarak hesaplanac­ak. Koşullu erişim sağlayan kullanıcı sayısı her yıl aralık ayı başında Üst Kurul’a bildirilir.”

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye