Yeni Asya

KRİZİ HUKUKLA ASARIZ

ekonomik durumu değerlendi­ren iyi parti milletveki­li durmuş yılmaz, “”krizle başa çıkmanın en iyi yolu, millî bir mutabakat içinde, ülkede hukuku yeniden Tesis etmek ve ekonomide işi ehline vermektir” dedi.

-

İYİ Parti Milletveki­li Durmuş Yılmaz, krizle başa çıkmanın en iyi yolunun ülkede hukuku yeniden tesis etmek olduğunu söyledi. Yılmaz, “Hukukun üstünlüğü ve yargı bağımsızlı­ğı tesis edilmeden bu krizden çıkılmaz” dedi.

Yılmaz, “Gelin, bu millî meseleyi Türkiye Büyük Millet Meclisi çatısı altında ele alalım. Tüm partiler bir araya gelsin, istişare edelim, bir yol haritası belirleyel­im. Bu Sayın Cumhurbaşk­anına buradan çağrımızdı­r. Umarız bizi dinler” dedi.

“Cumhuriyet tarihinin en derin ekonomik krizi”

iyi Parti Ankara Milletveki­li ve eski Merkez bankası Başkanı Durmuş Yılmaz, Türkiye’nin bir borç krizinde olduğunu söyleyerek, “Krizle başa çıkmanın en iyi yolu, millî bir mutabakat içinde, ülkede hukuku yeniden tesis etmek ve ekonomide işi ehline vermektir. Bu kriz damat Berat Bey’in altından kalkabilec­eği bir kriz değildir. Ülkemizin bu işleri bilen, tecrübe sahibi nice yetişmiş ekonomistl­eri, nice kıymetli bürokratla­rı vardır” diye konuştu. Yılmaz, TBMM ‘de düzenlediğ­i basın toplantısı­nda ekonomiye ilişkin değerlendi­rmelerde bulundu. Durmuş Yılmaz, geçen haa açıklanan Yeni Ekonomi Programı’nın içeriğini anımsatara­k şunları söyledi; “Açıklanan programda, krizin varlığı açıkça kabul edilmese de, verilen rakamlar ekonomide ciddi bir sorun olduğunu itiraf ediyor. Sayın Erdoğan’ın Orta Vadeli Program’ın (OVP) açıklanmas­ından bir gün önce ‘Bizde kriz miriz yok, bunların hepsi manipülasy­on’ demiş olması krizin bizatihi kendisidir. Zaten damadı Sayın Albayrak da verdiği rakamlarla ülkede bir kriz olduğunu nihayet kabul etti. Ancak, gördük ki, hükümetin ekonomi konusundak­i kibri ve sorumluluk­tan kaçma eğilimi maalesef devam ediyor.”

Herkes bu geminin su aldığını görüyor

Açıklanan programın piyasalard­a genelde olumlu karşılandı­ğını gördük. Hatta iş dünyası ve piyasalard­an bazı kişiler medyaya çıkıp ‘programı çok beğendik, tatmin olduk’ gibi söylemlerd­e bulundular. Ancak bu kimseyi aldatmasın. Bunun iki sebebi var: Birincisi, ortaya konulan tahminler analistler­in beklentile­rinden çok uzak değil. Hükümetin yine büyümeyi önceleyen, gerçeklerd­en kopuk bir program açıklaması­ndan korkuluyor­du. Böyle olsaydı büyük bir panik yaşanacakt­ı, bu çok şükür olmadı. İkincisi ise ne yazık ki ülkede bir korku ikliminin hâkim olması. Aklı başında herkes bu geminin su aldığını görüyor ama sesini çıkartamıy­or. Biz ise korkmuyoru­z ve olan biteni gücümüz yettiğince halkımıza anlatıyoru­z.”

Durmuş Yılmaz, Türkiye’nin bir borç kriziyle karşı karşıya olduğunu savunarak Meclis çatısı altında bunun çözülebile­ceğini söyledi. Yılmaz şöyle devam etti; “Karşı karşıya olduğumuz kriz bir borç krizidir. Bunun temel kaynağı ise özel sektör firmaların­ın borçluluğu­dur. Yeni Ekonomi Programı’nda maalesef bu borç sorunundan hiç bahsedilmi­yor. Borç krizinin faturası Türk milletine mi çıkartılac­ak? Hükümetin zımnen kabul ettiği ama henüz nasıl çözeceğini bilemediği bu borç krizinin büyük bir maliyeti olacak. Bu maliyeti kimin üstleneceğ­i belli değil. Gerçi 15 Ağustos’ta yayınlanan Finansal Yeniden Yapılandır­ma’ya ilişkin BDDK düzenlemes­ine bakılırsa maliyetin bankalar tarafından karşılanma­sı ihtimal dâhilinde gözüküyor. Ama biz geçmiş tecrübeler­den biliyoruz ki, bu gibi durumlarda genellikle maliyet devletin sırtında kalır. Ekonomidek­i gelişmeler­in milli mesele olduğunu belirten Yılmaz, “Ülkemiz Cumhuriyet tarihinin en derin ekonomik krizlerind­en biri ile karşı karşıyadır. Bu milli bir meseledir. Ülkemizde hukukun üstünlüğü ve yargı bağımsızlı­ğı tesis edilmeden bu krizle başa çıkılamaz. Ankara - aa

 ??  ??
 ??  ?? İYİ Parti Ankara Milletveki­li Durmuş Yılmaz
İYİ Parti Ankara Milletveki­li Durmuş Yılmaz

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye