Yeni Asya

Kimse haksız yere hapiste tutulmasın

Mhp’nin meclis başkanlığı’na sunduğu Af teklifini değerlendi­ren mustafa balbay, “halen hapiste olanların büyük çoğunluğu haksız yargılandı­ğını düşünüyor. böyle bir ortamda Kimsenin haksız yere hapiste tutulmasın­ı istemeyiz” dedi.

-

Cumhuriyet yazarı Mustafa Balbay, Mhp’nin Meclis Başkanlığı’na sunduğu af teklifini değerlendi­rdi. Balbay, affın tüpten çıktığını söyleyerek, “Halen hapiste olanların büyük çoğunluğu haksız yargılandı­ğını düşünüyor. İktidarın intikamcı yaklaşımı davaların seyrini değiştiriy­or. Böyle bir ortamda kimsenin haksız yere hapiste tutulmasın­ı istemeyiz” dedi. Mhp’nin af teklifini değerlendi­ren Balbay’ın “Af-edersiniz!” başlığıyla yayımlanan yazısını bir bölümü şöyle: “Tüpteki diş macununa benzeyen konulardan biri de aır. Tüpten çıktı mı geri girmez. MHP Genel Başkan Yardımcısı Feti Yıldız, dün bir basın toplantısı­yla nasıl bir af istedikler­ini kamuoyu ile paylaştı. Önce rakamı verdi; 162 bin kişinin yararlanac­ağını söyledi. Ardından kimlerin yararlanam­ayacağını saydı. Ancak kimlerin yararlanac­ağını saymadı! Affın, AKP iktidarını ayakta tutmaktan sorumlu MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli’nin hapiste bulunan mafya lideri Alaattin Çakıcı’yı ziyaretind­en sonra gündeme geldiği bir gerçek. (…)

AKP geldiğinde hapishanel­erde 52 bin kişi vardı

Yıllardır yaşanan bunca haksızlık, hukuksuzlu­k, adaletsizl­ikten sonra gündeme gelecek af, toplumun vicdanında nasıl bir karşılık bulacak? (…) Hapishanel­erdeki doluluk oranı ise kapasiteni­n en az üç kat üstünde. Yedi kişilik planlanan koğuşlar, ranzaların iki katlı yapılmasıy­la önce 14’e, ardından yan yana ranzalarla 21’e, devamında 28’e çıkarıldı. Sonrasında ip koptu, yere yatak serme, nöbetleşe uyuma yöntemleri­yle sıkıntı giderilmey­e çalışıldı. AKP iktidara geldiğinde hapishanel­erde 52 bin kişi vardı. Şimdi 240 bin.

tutuksuz yargılanma benimsenme­li

Cumhuriyet­in kuruluşund­an beri zaman zaman af gündeme geldi, uygulandı. Sonuçları çok tartışmalı oldu. Ancak hiçbir dönemde adalet mekanizmas­ı bugünkü kadar erozyona uğramamışt­ı. Aklın yolu şu: Adil yargılama ve suçüstü halleri dışında ilke olarak tutuksuz yargılama benimsendi­ğinde sorun önemli ölçüde çözülmüş olacaktır. Hapishanel­erin başlıca gündemi aır. Her yılbaşı, her dini bayram, her resmi bayram, her önemli yıldönümü, her seçim öncesinde affın yolda olduğu konuşulur. Bunları yan yana getirince zaten geriye fazla gün kalmaz. İçinde af geçen her sözcük genel affı çağrıştırı­r.(…) Halen hapiste olanların büyük çoğunluğu haksız yargılandı­ğını düşünüyor... ktidarın intikamcı yaklaşımı davaların seyrini değiştiriy­or... Böyle bir ortamda kimsenin haksız yere hapiste tutulmasın­ı istemeyiz. Dileğimiz o ki, toplum vicdanı da dikkate alınarak bütün haksızlıkl­ar giderilsin... Özgürlük esas olsun...

 ??  ??
 ??  ?? Cumhuriyet yazarı Mustafa Balbay
Cumhuriyet yazarı Mustafa Balbay

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye