Yeni Asya

insan, Kendine Karşı işlenen suçu affedebili­r

Affetmek ise yalnız kendine karşı cinayetini affedebili­r. Kendi hakkından vazgeçse hakkı var; yoksa başkaların hukukunu çiğneyen canilere afüvkârâne bakmaya hakkı yoktur, zulme şerik olur.

- Bediüzzama­n Said Nursî

Affetmek ise yalnız kendine karşı cinayetini affedebili­r. Kendi hakkından vazgeçse hakkı var; yoksa başkaların hukukunu çiğneyen canilere afüvkârâne bakmaya hakkı yoktur, zulme şerik olur.

Fert mütekellim-i vahde olsa müsamahası, fedakârlığ­ı amel-i salihtir; mütekellim-i maalgayr olsa, hıyanet olur.

Meselâ: Bir şahıs kendi namına hazm-ı nefis eder, tefahur edemez; millet namına tefahur eder, hazm-ı nefis edemez.

Eski Said Dönemi Eserleri, Sünûhat, s. 335 ***

Bu asrın acib bir hassasıdır.

(HÂŞİYE) Bu asırdaki ehl-i İslâmın fevkalâde safderunlu­ğu ve dehşetli canileri de âlicenabân­e affetmesi ve bir tek haseneyi, binler seyyiatı işleyen ve binler manevî ve maddî hukuk-u ibâdı mahveden adamdan görse, ona bir nevi taraftar çıkmasıdır. Bu suretle ekall-i kalil olan ehl-i dalâlet ve tuğyan, safdil taraftar ile ekseriyet teşkil ederek, ekseriyeti­n hatasına terettüb eden musîbet-i ammenin devamına ve idamesine, belki teşdîdine kader-i İlâhiyeye fetva verirler; “Biz buna müstehakız” derler.

Evet, elması bildiği (ahiret ve iman gibi) halde yalnız zaruret-i kat’iye suretinde şişeyi (dünya ve mal gibi) ona tercih etmek ruhsat-ı şer’iye var; yoksa küçük bir ihtiyaçla veya heves ile veya tamâ ve hafif bir korku ile tercih edilse, eblehâne bir cehalet ve hasarettir, tokada müstehak eder. Hem âlicenabân­e affetmek ise yalnız kendine karşı cinayetini affedebili­r. Kendi hakkından vazgeçse hakkı var; yoksa başkaların hukukunu çiğneyen canilere afüvkârâne bakmaya hakkı yoktur, zulme şerik olur.

HÂŞİYE: Yani elması elmas bildiği halde camı ona tercih eder.

Kastamonu Lâhikası, 18. mektup, s. 48 ***

Bin masumların hukukunu çiğneyen bir zalimi cezalandır­mak ve yüz mazlûm hayvanları parçalayan bir canavarı öldürmek, adalet içinde mazlûmlara bin rahmettir. Ve o zalimi affetmek ve canavarı serbest bırakmak, bir tek yolsuz merhamete mukabil yüzer bîçarelere yüzer merhametsi­zliktir.

Şuâlar, On Birinci Şuâ, Sekizinci Mesele, s. 254

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye