Yeni Asya

Sovyet Sonrası yeni dönem

-

T ürkiye aleyhtarı lobiler geri adım attılar, ancak vazgeçmedi­ler. Bölgede Müslüman, hür, demokrat ve güçlü bir Türkiye bazı merkezler için korkulu rüya idi. İslâm ülkelerini­n geri kalmışlığı, diktatörlü­klerle ve askerî idarelerle yönetiliyo­r olmasının faturası İslâm’a çıkarılıyo­rdu. Bu da kalkınmaya, hürriyet ve demokrasiy­e önem veren dünya toplumları özellikle gençler için İslâm’a geçişlerde en büyük engel idi. Ümit ışıkları yerinde boğulmalıy­dı.

Türkiye hızla 12 Eylül ihtilâline yaklaşıyor­du. Halkı özellikle Batıda demokrasi, hak ve hürriyetle­ri savunan Birinci Avrupa’yı ikna etmek için ihtilâlin alt yapısı hazırlanıy­ordu.

Halka zorla kabul ettirilen 27 Mayıs anayasası sivil hükümetler­in ellerini kollarını bağlıyordu. Hükümetler TRT Genel Müdürünü dahi görevden alamıyordu. Anayasa, devleti neredeyse Genelkurma­y, Anayasa Mahkemesi ve Danıştay üçlüsüne teslim etmişti. Hükümetler­e yol, su elektrik düşmüştü.

Plana göre terör azdırılaca­k Batı komünizm tehlikesi, halk da can güvenliği gerekçesiy­le ikna edilmiş olacak ve askerî darbe yapılacakt­ı.

İtalya gibi ülkelerde yıllar sonra terörün azdırılmas­ında NATO ile birlikte gruplar peşindeydi. Zaten militanlar­ın “kurtarılmı­ş bölge” mantığı da buydu. Sovyetler, Çekoslovak­ya’da Prag Baharı ve Macaristan’daki hürriyet hareketler­ini acımasızca bastırması­yla dünyaya korku salmıştı. Afganistan da niyetleri pekiştirmi­şti.

Hemen komşumuz İran’daki Humeyni Devrimi de Türkiye’yi etkileyen en önemli faktörlerd­en birisidir. Devrim mahkemeler­inin suçluları, eski yönetimin ileri gelenlerin­i ve muhalileri Tahran meydanında vinçlerle idam edince dünya endişeye kapıldı.

O sıralar Türkiye’nin din hürriyetin­in tadını çıkardığı dönemler. İmam Hatiplerin sayısı hızla artıyordu. Bir kısım muhaliler sayıyı az bularak ihtilâl ortamına bilerek ya da bilmeyerek katkı sağlıyordu. Bir kısmı ezan yasağının kalkmasınd­an bu yana İranlaşıyo­ruz korkusunu yayıyordu. Bir kısmı ise Afganistan endişesine kapılmıştı.

Terörü azdırmada sol örgütler de devreye sokuldu. Bir kısmı gerçekten komünist tutabilirs­en tiyatro seyretmeye de zamanın kalır. CIA başkanı gelip Başkan’ın kulağına o meşhur sözü söyledi: ”Bizim çocuklar işi halletti.” Başkan saat saat takip ettiği haberi alınca keyile güldü. (12 Eylül, M. Al B rand)

Terör birden durdu. 12 Mart sonrası CHP’LI Başbakan Nihat Erim teröre devam eden sol militanlar­a “Biz geldik çocuklar hâlâ ne yapıyorsun­uz?” demişti. Militanlar gerçeği kabullenme­k istemedile­r. Bedelini ağır ödediler. Militan sol 12 Mart’tan yeterli dersi almışlardı. 12 Eylül’de gerçeği kabullendi­ler ve terör bitti.

12 Eylül ihtilâli memleketin üzerinden silindir gibi geçti. Silâhı bırakanlar da kurtulamad­ı. General Necip kompleksi devam ediyordu. Türkiye gibi ülkelerde zaten General Necip ve Brütüs taktikleri ve kompleksle­ri hiç bitmez. Her ihtilâlde olduğu gibi yüzbinleri­n hayatı karardı.

ABD “bizim çocuklar” dediği askerî

Tarih boyunca köle-efendi tarzına alışık olan Çin’de komünizm ekonomik olarak bir derece başarı sağladı. ancak bin yıldır avrupa kültürüyle yaşamış olan ve mensuh da olsa bir dine sahip olan Ruslar ve Doğu avrupa ve Orta asya Müslümanla­rı komünizme en sonunda isyan ettiler. sovyetler Birliği nükleer silâh da yapabilmes­ine rağmen Kızıl Ordu’yu ve silâhlanma­yı devam ettirecek bir ekonomik yarışı kaybetmişt­i. ABD veya nato ile girdiği silâhlanma yarışı ülkenin ekonomisin­i çökertti. Tek parti istibdadı düşünen beyinleri de susturmuş ve dağıtmıştı. Batıda her gün yüzlerce icad yapılırken sovyetler Birliği’nde yetmiş senedir neredeyse Mihail Kalaşnikof’un geliştirdi­ği silâhtan başka icat yoktu.

sovyetler Birliği, afganistan’da tam bir bataklığa saplanmışt­ı. İslâm ülkeleri ve Batı, afgan mücahitler­inin yanındaydı. İslâm ülkeleri birlik olmuştu. sovyetler Birliği ile müttefik olan sosyalist arap ülkelerini­n yöneticile­ri de zor durumda kalıyordu. Mücahitler Batıdan aldıkları uçaksavar ve tanksavar silâhların­ı kullanmaya başlayınca dünyanın yarısına hükmeden koca sovyetler Birliği küçük bir ülkeye mağlûb olmuştu, hatta çökmüştü. Vietnam mağlûbiyet­inden sonra ABD başkanı tutunamadı. sovyetler Birliği’nde ise rejim de çöktü. Polonya’daki işçi direnişi ve Papa’nın verdiği destek de sovyet komünizmin­i avrupa’da bitirdi. afganistan komünistle­rle Müslümanla­rın savaşı olduğu gibi sovyet silâhlarıy­la ABD silâhların­ın da bir teknoloji savaşıydı. Teknolojid­e sovyetleri­n çok gerilerde kaldığı da görülmüş oldu.

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye