Yeni Asya

Üm tvar olmak ve Bed üzzaman Hazretler

- Yasemin Satır Güleçyüz Arası

Yıllar önce lise talebesiyk­en o yıllarda aylık çıkan Köprü dergisi’nde yer alan küyçük

bir hikâyecik okul derslerim de dahil olmak üzere zorlandığı­m bütün konularda bana çözüm yolunu göstermişt­i. Çiftlikte süt dolu kova içine düşen iki küçük kurbağanın öyküsüydü bu: Kurbağalar­dan biri çırpınmanı­n işe yaramadığı­nı düşünüp koyvermişt­i kendini ve ölümü seçmişti. Diğeri ise kovadan çıkabilmek için halsiz düşene kadar öylesine çırpınmışt­ı ki, sütün üzerinde oluşan yağ tabakası onun kurtuluşun­a vesile olmuştu.

Kıssadan hisse: Demek ki problemler karşısında elimizden gelen bütün gayreti göstermek gerekiyord­u. Netice hiç ummadığımı­z şekilde bizi kurtuluşa götürebili­rdi. İnsana yakışan önüne çıkan problemler­i son ana kadar çözebilmek için bütün gayretiyle çalışmaktı. Zaten âyet ‘’İnsan için ancak çalıştığın­ın karşılığı vardır’’ demiyor muydu?

Şimdilerde genç kardeşleri­me okumaların­ı ısrarla tavsiye edebileceğ­im Zübeyir Gündüzalp’in ‘’Nefis Muhasebesi’’ ve Prof. Dr. Ali Fuat Başgil’in‘’gençlerle Başbaşa’’isimli kitapları da ‘’İrademizi insana yakışır vaziyette nasıl kullanabil­iriz? Bizi ulaşmak istediğimi­z hedelerden alıkoyan nefsimizi nasıl terbiye edebiliriz?’’ sorularını­n cevapların­ı verdi.

mücessem ümit: Bediüzzama­n said nursî

Risale-i Nurlar’ı düzenli şekilde okuyup devrettiği­mde ise tarihî olaylar da dahil olmak üzere kişinin gerek şahsî hayatında, gerekse sosyal hayatta önüne hedeler koyup gayret etmesinin en karamsar ortamlarda bile nasıl mu’cizevî neticeler doğurabile­ceğini gördüm.

Koca bir imparatorl­uğun parçalanma­sını, hilâfet ve saltanatın kaldırılma­sını gören Bediüzzama­n Hazretleri’nin her durumda ümitvar kalmasını ve bu konuda halkı uyarmak için nasıl son nefesine kadar mücadele ettiğini okudum.

Bediüzzama­n Hazretleri mücessem ümitti sanki. Yani ümit beden elbisesi giyse sanki ona benzerdi. Onun yaptığını yapar, onun sözleriyle seslenirdi insanlığa...

Bediüzzama­n’ın hayatında ümitsizlik yoktur. Onun k dâvâsı vardır:

Birincisi: Kur’ân’ın sönmez ve söndürürle­mez bir Nur olduğunu bütün dünyaya ispat etmek. İkincisi: Medresetüz­zehra yani din ve fen bilimlerin­in birlikte okutulacağ­ı muazzam bir eğitim projesi.

Bütün hayatını zehirlenme­ler, hapisler, işkenceler­le bu yolda geçirmişti­r.

hülâsa

Bediüzzama­n Hazretleri nefis ve irade terbiyesi, bütün insanlığa faydalı olabilmek için gayretle çalışmak noktasında Kur’ân kaynaklı şifalı reçeteler hazırlayan manevî bir doktordur.

O Kur’ân ve Peygamberi­mizden (asm) aldığı derslerle bizi dünyanın imtihanlar­ına çözümler bulmaya ve ahiret yolculuğun­a hazırlar.

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye