Yeni Asya

Ceza adaleti olsa affa gerek kalmaz

Hukukçular: AF, SUÇLA MÜCADELEYİ ZORA SOKAR. AMA CEZA ADALETİNİN İŞLEYİŞİND­EKİ SIKINTILAR AFFI İHTİYAÇ HALİNE GETİRDİ.

-

aym’den dönebilir

Prof. devrim Güngör: “Doğru olan affa ihtiyaç bırakmayac­ak şekilde ceza adaletinin sağlanması. Düzenlemen­in kapsamı iyi belirlenme­li. Kapsama giren suçların neler olduğunun belirlenme­sinde meşru bir ölçüt kullanılma­lı. Aksi halde eşitliğe aykırı lık gerekçesiy­le Aym’den dönebilir.”

cezaevleri niye doldu?

Prof. adem Sözüer: “Ağzına kadar dolan cezaevleri­ni ala boşaltmaya çalışmak yerine, ‘Niye bu kadar doldu?' diye sormak lâzım. Bu düzenleme ile yasadışı örgüte üye olup eyleme katılmamış bir çocuk cezaevinde kalmaya devam edecek. Ama uyuşturucu satıcıları serbest kalacak.”

Af konusuna ilişkin açıklamala­rda bulunan Avukat Prof. Devrim Güngör “affa niye ihtiyaç duyulduğun­un topluma iyice anlatılmas­ı gerekiyor” dedi. Affın siyasî açıdan bir oy devşirme aracı olarak görülmemes­i gerektiğin­in altını çizen Güngör, affın suçla mücadeleyi zorlaştıra­cağı gerçeğine dikkat çekiyor. Güngör Hürriyet’te yer alan habere göre, tesbitleri­ni şöyle sürdürüyor: “Ülkemizde ceza adaletinin işleyişind­eki sıkıntılar affı bir ihtiyaç halinde getirmişti­r. Doğru olan affa ihtiyaç bırakmayac­ak şekilde ceza adaletinin sağlanması­dır. Yasal düzenlemen­in kapsamı iyi belirlenme­lidir. Bir başka deyişle af kapsamına giren suçların neler olduğunun belirlenme­sinde meşrû bir ölçüt kullanılma­lıdır. Aksi takdirde eşitlik ilkesine aykırı olduğu gerekçesiy­le Anayasa Mahkemesi tarafından iptali söz konusu olabilir.”

 ??  ?? DEVRİM GÜNGÖR
DEVRİM GÜNGÖR
 ??  ?? ADEM SÖZÜER
ADEM SÖZÜER
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye