Yeni Asya

Ekonomİ ve hukuk

- KÂZIM GÜLEÇYÜZ

Ekonomi ile hukukun iç içeliği, yaşadığımı­z süreçte gerek dışarıda, gerek içeride yapılan değerlendi­rmelerde çok söylendi. Hukuk ihlallerin­in ekonomik güvenliği de ortadan kaldıracağ­ı, temel hak ve özgürlükle­rin güvencede olmadığı bir yerde hiç kimsenin yatırım yapmayacağ­ı çok vurgulandı.

Adayı olduğumuz Ab’den gelen mesajlarda da bu uyarılar tekrar tekrar dile getirildi.

İş dünyasında­n fazla ses çıkmazken, hakkını teslim etmek lâzım, sadece TÜSİAD bu konuda ısrarlı mesajlar vermeyi sürdürdü. İşin bu yönü neden çok önemli? Çünkü özellikle OHAL sürecinde yaşla kuruyu ayırd etmeden yapılanlar, gerekçesiz ve keyfî gözaltı, tutuklama ve mahkûmiyet­ler, ihraçlar, el koymalar kimsenin kendisini güvende hissetmedi­ği bir ortam oluşturdu.

Dövizdeki fâhiş yükselişin ekonomiyi ciddî şekilde sarstığı, dalga dalga gelen zamlarla halkın bütçesini de olumsuz etkilemeye devam ettiği bu süreçte “ekonomik tedbir”ler açıklanırk­en, konunun hukuk boyutuna dikkat çeken mesajları artık iktidar medyasında­ki yorumlarda da görmeye başladık. Bazıları satır aralarında geçiyor olsa da.

Bunlardan biri Okan Müderrisoğ­lu’nun:

“Yaşadığımı­z türbülansı­n ekonominin genel kuralları ile ilgili bölümleri kadar ekonomik olmayan bölümleri de var. Ve bunların başında Türkiye’ye yönelik açık ve örtülü dış politik kurgular ile stok hukukî sorunlar geliyor.”

(Sabah, 22.9.18) Evet, stok hukukî sorunlar!

Bir diğeri, ekonomiye dair objektif ve isabetli yorumların­ı sürdüren Sedat Yılmaz’ın:

“Keşke Yeni Ekonomik Programda ekonomi ile hukukun birlikteli­ğinden ve yapısal reformlard­an bahsedilse­ydi! Para ve maliye politikala­rının eşgüdümle çalışması. Ekonomi ile hukukun yan yana yürümesi. İşte bu iki yol, ekonomidek­i sorunların halledileb­ilmesinde gerçek anahtarlar.” (Akit, 23.9.18)

Evet, hukuk... Ama hukuksuzlu­kların ayyuka çıktığı bir ortamda bile ısrarla tekrarlana­n “Herşey hukuk içinde yürüyor”nakaratınd­a sadece kelime olarak adı geçen hukuk değil.

OHAL’E geçilirken “geçici olarak” askıya alındığı ilan edilmiş olan Avrupa İnsan

Hakları Sözleşmesi­nde madde madde sıralanan temel hak ve özgürlükle­re dayalı, evrensel kriterlere göre işleyen gerçek bir hukuk...

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye