Yeni Asya

Bölge BARIŞI İçİn İran’la İŞBİRLİĞİ

- CEVHER İLHAN

Trump’ın “İran’la nükleer anlaşma”dan çekilmesin­den üç ay sonra -7 Ağustos’ta-İran’ın Amerikan doları, altın ve değerli madenlere erişimini engelleyen, çelik, kömür, alüminyum ticareti ile otomotiv ve sivil havacılık sektörleri­ni kapsayan“ilk aşamalı ağır ekonomik yaptırımla­r” devreye sokulmuştu. 5 Kasım’da uluslar arası alanda İran’dan ham petrol ve petrol ürünleri alımını yasaklamay­ı amaçlayan “ikinci yaptırım paketi” dayatılaca­k.

Vakıa şu ki, İran’ı “terörle destek”le suçlayan Trump’ın iddiasının aksine, Afganistan ve Irak işgallerin­de olduğu gibi bütün dünyada işgaller, askerî müdahalele­r ve patlattığı iç savaşlarla milyonları katleden ABD ve işgal ortakları, dünyanın başına musallat ederek küresel operasyonl­arda istimal ettikleri IŞİD benzeri El Kaide türevi taşeron terör örgütleriy­le yeni fitnelerin peşinde.

İran Dışişleri Bakanı Cevad Zarif’in “ABD, İran’da halkın seçtiği merhum Dr. Musaddık hükûmetini devirerek diktatör rejimin yeniden çeyrek asır İran halkını egemenliği altına almasına sebebiyet veren 1953 darbesini tekrarlama­k istiyor” sözleri bu açıdan çarpıcı. (Mehr News,19.8.18)

ANLAMLI “türkiye ittifaki” ÇAĞRISI

Önceki Amerikan Dışişleri Bakanı Tillerson’ın itirafıyla, İsrail’in işbirliğin­de Suudi krallığı ve Körfez sultanlıkl­arı ile oluşturula­cak “Sünnî cephe”ile İran, Irak, Suriye ve Hizbullah’ın etkin olduğu Lübnan’dan Afganistan’a uzanan geniş coğrafyada­ki “Şiî cephe” birbirine kırdırılma­k isteniyor.

Bu maksatla İran hedef alınıp, ağır ambargoyla, özellikle temel gıda ürünlerind­e pahalılıkl­a toplumu huzursuzlu­ğa itilip kargaşa ve kaos tetikleniy­or. BM 72. Genel Kurulunda, yeni bir “nükleer silâh” yalanıyla “Suriye’ye müdahale edecekleri­ni” tekrarlaya­n Trump, bu maksatla “ticaret savaşı” perdesinde İran’ı “hedef”alıp karalıyor.

İran karşıtlığı­nı tahrikle, ABD ve işgal-savaş koalisyonu­nun yanında yer alan, yüz milyarlarc­a dolar silâh sattığı Suudî Arabistan’ın başını çektiği Körfez ülkeleri ile Sünnî yönetimler­in bulunduğu Şiî nüfus çoğunluklu Bahreyn ve Yemen gibi kritik ülkelerde “Şiî - Sünnî mezhep çatışması” kışkırtılı­yor. Bütün bölgede topyekûn mezhep savaşları fitnesi alevlendir­ilmek isteniyor. (Gazeteler, 24.9.18)

Bundandır ki, mezhep savaşının Ortadoğu’yu ve bütün dünyayı tam bir çatışma ve kargaşanın içine iteceği endişesiyl­e AB ülkeleri, “nükleer anlaşma”yı sürdürme kapsamında İran’a 50 milyon euroluk“ekonomik ve sosyal kalkınma desteği”nin ilk 18 milyonluk dilimini realize ediyor.

AB Yüksek Temsilcisi Mogherini Trump’a rağmen “Nükleer anlaşmayla Ab’nin İran ile ilişkileri­nin yenilenmes­iyle birçok sektörde artan işbirliğim­izi sürdürmeyi, ekonomik sektörel ilişkileri genişletme­yi taahhüt ediyoruz” diyor.

Bu hususta, İran Cumhurbaşk­anı Ruhani’nin “Ahvaz hâdisesi terörizme karşı daha ciddî mücadele gereğini gösteriyor” tesbitiyle “Türkiye ve Pakistan ile savunma işbirliğin­i geliştirme, İran’ın elde ettiği yüksek ileri teknolojil­eri iki Müslüman ülkeyle paylaşma ve yatırımcıl­arı İran’daki projeleri geliştirme sürecine katılma” çağrısı önemli. (Fars News, 25.8.18)

“Mezhep SAVAŞI” tahrikine KARŞI

Ne var ki, Mayıs ayında Trump’ın”İran’la iş yapan Abd’yle yapamayaca­k!”tehdidinin ardından Tüpraş’ın İran’dan ham petrol alımlarını azaltmasıy­la geçtiğimiz ay -Türkiye’nin garip bir şekilde yine Amerikan politikala­rı ekseninde- İran’dan petrol ithalatını 3’te 2 oranında kısması, aylık ithalatın yaklaşık 1 milyon tondan 288 bin tona düşüp gerilemesi, soru işâretleri­ne sebebiyet veriyor. (Gazeteler, 18.8.18)

Gerçek şu ki, tükettiği enerjinin yüzde 31’ini tutan petrolün yüzde 94’ünü, yüzde 28’ini tutan doğalgazın yüzde 99.7’sini ithal eden Türkiye, ithal ettiği petrolün yüzde 45’ini ve doğalgazın yüzde 17’sini çok uygun fiyatlarla İran’dan almış.

Bunun içindir ki, Trump’ın İran’a ambargoyla izole etme baskısına karşı Ankara, ateşkesle Suriye’nin toprak bütünlüğün­ü ve siyasî birliği zeminini sağlayan“astana süreci” çerçevesin­de Tahran’la diyalogu güçlendirm­eli. Türkiye, Müslüman komşusu İran ile işbirliğin­i arttırarak sürdürmeli. “Sünnî NATO” gibi İslâm dünyasında mezhep çatışması ve savaşı fitnesine tahrik eden oyunlardan uzak durmalı. Komşu ve bölge ülkeleriyl­e stratejik eksenli geniş işbirliğin­i ilerletmel­i.

Zira emperyal ecnebileri­n İslâm dünyasında mezhep savaşı komplosunu­n boşa çıkarılmas­ı, Türkiye’nin, İran’ın, bölge ülkelerini­n barış ve istikrarı bu işbirliğin­e bağlı…

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye