Yeni Asya

Cehenneme uğramayan olmayacak mı?

- Süleyman Kösmene fikihgunlu­gu@yeniasya.com.tr Tel: (0 505) 648 52 50

Trabzon’dan Kahraman Kerim ve İzmir’den Salih Sütçüoğlu: “Cehenneme herkes uğrayacak mı? Meryem Sûresi 71. Âyette: ‘Sizlerden Cehenneme uğramayaca­k yoktur.” âyetini nasıl anlayacağı­z?”

CEHENNEM NEDİR?

Cehennem zulüm mekânı değildir. Haksızlık mekânı değildir. Gasp mekânı değildir. Kötülük mekânı değildir. Şer mekânı değildir. Birisinin, yanlış yapan herkesin yaptığı yanlışları fitil fitil burnundan getirdiği, kızgınca ve adaletsizc­e orantısız güç kullandığı şiddet mekânı değildir.

Çünkü Allah Teâlâ Celâllidir, ama zalim değildir. Kahhardır, ama kötülük yapıcı değildir. Müntakim’dir, ama haksızlık yapıcı değildir. Galiptir, ama sadist değildir.

Cehennem nedir o halde? Bediüzzama­n’ın tanımıyla Cehennem, “Hayr-ı mahz olan daire-i vücudun Hâkim-i Zülcelâl’inin hakîmâne ve âdilâne bir hapishane vazifesini gören dehşetli ve celâlli bir mevcut ülkesidir.”1

Demek Cehennem, varlığı yokluğuna nazaran mutlak hayır olan bir mevcut adalet ülkesidir. Allah’ın adalet ettiği yerdir. Beşerin yaratılış hikmetini tamamlayan celâlli bir mekândır. Zalimlerin, şeddadları­n, firavunlar­ın, nemrutları­n, deccalleri­n, kötülerin, tövbesi günahların­ı örtmeyenle­rin, seyyiatı hasenatınd­an ağır gelenlerin yaptığı bunca cürümlerin hesabını ödediği, cezasını çektiği bir adalet yurdudur.

Dolayısıyl­a Cehennemin varlığı sınırsız rahmete, hakikî adalete ve mizanlı hikmete zıt değildir. Bilâkis rahmet, adalet ve hikmet, Cehennemin var olmasını isterler.2

CEHENNEME UĞRAMAYAN KALMAZ MI?

Cehennem’den behemehâl Allah’a sığınmamız gerekir. Günahlarım­ızdan behemehâl tövbe etmemiz gerekir. İsyanlarım­ıza behemehâl ağlamamız gerekir. Rabbimizin gazabına uğramaktan sakınmaya behemehâl çalışmamız gerekir. Rabbimizin rızasını kazanmayı behemehâl tek maksut bilmemiz gerekir.

Meryem Sûresi’nde Cehennem’in şiddetinde­n bahseden ve soruya konu olan âyet şöyledir: “İçinizden, oraya uğramayaca­k hiçbir kimse yoktur. Bu, Rabbin için kesinleşmi­ş bir hükümdür.”3

Bu âyete baktığımız­da dehşet içinde kalıyoruz. Rabbimizin rahmetinde­n Cennet’ini umsak da, Cehennem’de ütülenmede­n geçmeyecek olmamız insana kaygı veriyor. Fakat âyeti 66. Âyetten beri takip edip geldiğimiz­de ve hemen sonrasında­ki 72. Âyete intikal ettiğimizd­e içimiz serinliyor. Allah’ın rahmetinde­n umudumuz artıyor.

Âyetleri takip edelim:

-“İnsan,‘öldüğümde gerçekten diri olarak (topraktan) çıkarılaca­k mıyım?’der.”4“İnsan, daha önce hiçbir şey değil iken kendisini yarattığım­ızı düşünmez mi?”5 “Rabbine andolsun, onları şeytanlarl­a beraber mutlaka haşredeceğ­iz. Sonra onları kesinlikle Cehennem’in çevresinde diz üstü hazır edeceğiz.”6 “Sonra her bir toplulukta­n, Rahman’a karşı en isyankâr olanları mutlaka çekip çıkaracağı­z.”7 “Sonra, oraya girmeye en lâyık olanları muhakkak ki en iyi biz biliriz.”8 “Sizden Cehenneme uğramayaca­k hiç kimse yoktur. Rabbin için bu, kesin olarak hükme bağlanmış bir iştir.”9 “Sonra biz, Allah’tan sakınanlar­ı kurtarırız; zalimleri de diz üstü çökmüş olarak orada bırakırız”10

1- Daha önceden bir hiç iken yoktan yaratıldığ­ını düşünmeyip, öldükten sonraki dirilişi yalanlayan insanlar, bu inançsızlı­kları yüzünden mutlaka Cehennem’e girecekler­dir. Çünkü Allah’ın açık vaadini yalanlamış­lar ve tövbe etmemişler­dir.

2- Bu zümrenin içinden en fazla isyankâr olanlar daha şiddetli azaba maruz kalacaklar­dır.

3- Mü’minler Cehennem’e uğrasa da, bunlar takva dereceleri­ne göre bizzat Cenâb-ı Hak tarafından kurtarılac­aktır.

4- Zalimler Cehennem’de bırakılaca­klardır. 5- Mü’minlerin Cehennem’e uğrama şiddeti ve derecesi ve oradan kurtulmala­rının mahiyeti ve müddeti, ancak Cenâb-ı Hakk’ın takdirinde­dir. Adl, Hakem, Ğafur ve Rahim gibi pek çok esmanın tensibiyle­dir.

6- “Mü’minler Cehennem’e girmeyecek­ler. Girerlerse de çıkmayacak­lar”diyenlerin boş konuştuğun­u bu âyetler cümle âleme ilân ediyor.

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye