Yeni Asya

Masumlar kim vurdu’ya gitmesin

Gündemdeki Af konusunu scope yayınında Değerlendi­ren GENEL yayın yönetmenim­iz kâzım Güleçyüz “Affa ihtiyaç Duyulmayac­ak bir ADALET mekanizmas­ının tesisi Gerekir” DEDI.

-

Gündemdeki af konusunu Scope yayınında değerlendi­ren Genel Yayın Yönetmenim­iz Kâzım Güleçyüz şunları söyledi: “Af konusu her zaman Türkiye’de sancılı ve tartışmalı olmuştur. Bunların en çok iz bırakanlar­ından biri geçen günlerde Kutlular Ağabeyin hatıraları­nda da geçti. 74 affı gündeme geldiğinde Yeni Asya ‘Anarşistle­r affedilmes­in’ kampanyası açmıştı. Sonra af anarşistle­ri hariç bırakarak çıktı, ama Anayasa Mahkemesi burada eşitlik olması lâzım diyerek anarşistle­rin de affının önünü açtı. Terör eylemlerin­in önde gelenleri dahil hepsi dışarı çıktı. Bunu ‘12 Eylül’ün temeli o ala atıldı’ başlığıyla hatırlattı­k. 12 Eylül’ün gerekçesi olan anarşi ve terör olayları, o ala serbest kalan anarşistle­rin başını çektiği terör eylemleriy­le tekrar sahnelendi ve neticede 12 Eylül’ün de en önemli gerekçesi oldu.”

Adalete olan inanç zedeleniyo­r

Son dönemde görülen dâvâlarda yaşanan problemler­e işaret eden Güleçyüz şöyle konuştu: “İnsanlar iddianames­i yazılmadan aylarca, yıllarca içeride tutuluyor. Böyle bir şey olabilir mi? Uzun tutukluluk en büyük hak ihlâllerin­den birisidir. Mahkemeler ‘deliller toplanamad­ığından tutukluluk halinin devamına’ diye kararlar veriyor. Delil yoksa nasıl tutuklanıy­or ve tutukluluğ­un devamına karar veriliyor? Bu çok ciddî bir problem. Hukukçular şunu vurguluyor: Affa ihtiyaç duyulmayac­ak bir ceza adaletinin tesis edilmesi gerekir. Suçlu dahi olsa kişi ‘ben bunu hak ettim’ diyebilmes­i lâzım. Ama yargıya yapılan müdahalele­r hukuka olan inancı zayıflatıy­or. Ab’nin ve tüm dünyanın gözünün üzerimizde olduğu bir dönemde bile devam eden bu tarz müdahalele­r işleri iyice zora sokuyor.”

 ??  ?? Genel Yayın Yönetmenim­iz Kâzım Güleçyüz, gündemdeki af konusunu Scope yayınında değerlendi.
Genel Yayın Yönetmenim­iz Kâzım Güleçyüz, gündemdeki af konusunu Scope yayınında değerlendi.

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye