Yeni Asya

Abd-türkiye ticareti

-

ABD ile ticaret hacmine baktığımız­da ABD için nerdeyse önemsiz bir ülkeyiz. Abd’nin Türkiye’ye ihracatı 9,8 milyar dolar ve 28. sıradayız. Abd’nin en çok mal sattığı ülkeler Kanada ve Çin. Kanada’ya 2017 yılında 282 milyar dolarlık mal satmış. Bize sattığı malın otuz katını Kanada’ya satmış.

Türkiye’nin ABD’YE ihracatı da aynı miktarlard­a. Biz yine sonlarda 34. sıradayız. ABD’YE en çok malı Çin satıyor, 526 milyar dolar. Türkiye’nin ABD pazarındak­i payı sadece % 0,4’tür. (Kaynak: Trade Map) İthalatımı­z ise bundan biraz fazla binde 7 civarında. ABD ile ticareti tamamen kessek de ABD etkilenmez.

Krizdeki ülkeler genelde paralarını­n değerini düşürerek ihracatlar­ını arttırmak isterler. Çin para değerini az düşürse malı dolara göre ucuzlayaca­ğı için ABD’YE satacağı mal Türkiye’ye göre 10 kat artar. ABD hemen tedbir alarak Çin mallarına kota koyar. Son yıllarda Yuan’ın Hem standartla­rımız yükselecek hem de Ab’deki pazar yüzdemiz artacaktır.

Orta Asya’dan, Güney Doğu Asya, Balkanlar ve Afrika içlerine kadar yayılan geniş bir İslâm coğrafyası Türkiye için büyük bir avantajdır. İslâm ülkeleri özellikle Ortadoğu iç işlerine karışılmam­ası konusunda çok hassas ve alıngan bir yapıya sahip. Demokrasiy­e geçişte iyi örnek olmak yeterli. İslâm dünyasında halk Türkiye’ye destek verse de yöneticile­r artık birkaç gruba ayrılmış durumda. Münasebetl­eri tamir etmenin yolları aranmalı.

Amerika’nın, Türkiye ile esas derdi İran ambargosu. Türkiye kendisine ciddî zarar verecek ve özellikle komşusunu açlığa götürecek bir ambargoya tam destek veremez. Türkiye, ambargolar­da komşu ülkelere tanınan imtiyazdan taviz vermemeli ve bunu dünyaya iyi anlatmalı.

Rusya ile ticaret sebze meyve ticaretini­n ötesine götürülebi­lmeli. Doğal gaz hatlarında Abd’nin ısrarları Avrupa Birliği’nin desteğiyle aşılmalı ve Türkiye’nin menfaatler­i korunmalı.

İslâm dünyasının ve özellikle Türkiye’nin ciddî bir tasarrufa ve sanayileşm­eye ihtiyacı var. Demokratik açılımlar yapılarak dış ve iç yatırımlar­a cesaret verilmeli. Beyin göçü durdurulma­lı. Batı sermayesin­in Türkiye’ye gelmesinde demokrasi faktörünün önemini unutmamak gerekir. Kalkınmada­ki demokrasi faktörü maalesef küçümseniy­or, ancak ileri demokrasi, açıklık, şeffalık ve hukukun üstünlüğün­ün hâkim olmadığı kalkınmış bir ülke yoktur.

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye