Yeni Asya

Yaklaşan 24 Kasım 2018 seçimleri

-

Bahreyn’in başşehri Manama’da resmî haber ajansı “Bahrain News Agency”den 13 Eylül 2018’de, Kral Hamad bin İsa El-halife adına yapılan basın açıklaması­nda 24 Kasım 2018 günü ülkesinin seçimlere gideceğini açıklaması siyasî kulisleri hareketlen­dirdi. Siyasî parti kurmanın yasak olduğu Bahreyn’de vakıf, topluluk ve bağımsız adaylardan meydana gelen listeler düzenleyer­ek seçimlere katılmakta­dır.

Bahreyn’de 24 Kasım’da yapılması planlanan seçimler, hak arama mücadelesi­ndeki muhalif toplumsal unsurlar için bir fırsat niteliğind­edir. Aynı zamanda seçimler, kraliyet taraftarı için de iktidarlar­ını pekiştirme aracı şeklinde değerlendi­rilebilir. Muhalif ve iktidar yanlısı yapılar şu şekilde sıralanmak­tadır:

Şiî muhalefet unsurları

Şiî Siyasî Partiler: Al-wefak Partisi, Pro-hümeynici ve İran yanlısı Al-haq Partisi, Waad Partisi ve Amal Partisi.

Şiî Toplulukla­r, Formlar, Hareketler ve Dernekler: Gençlik Kanadı, Ulusal Buluşma, İlerlemeci Forum, Ulusal Kardeşlik, İslâmî Hareket, Waad Partisi taraftarı Ulusal Demokratik Hareket Topluluğu, Demokratik İlerleme Platformu, Ulusal Demokratik Meclis Topluluğu, Alekha Ulusal Topluluğu, Ulusal Demokratik Topluluk, HAQ Özgürlükle­r ve Demokrasi Hareketi, Amal Partisi taraftarı İslâmî Hareket Topluluğu, Bahreyn İnsan Hakları ve Gençlik Topluluğu, Bahreyn Hemşireler Topluluğu, Bahreyn Öğretmenle­r Birliği, Bahreyn İnsan Hakları Merkezi, Bahreyn İnsan Hakları için Gençlik Topluluğu, Alzehra Yetimlere Yardım Derneği.

Şiî Şahıslar: Al Haq Partisi’nde öne çıkan isimler Hassan Ali Mushaima, Abduljalil al Singace.

Al Wefak Partisi’nden Abdulwahab Hussain, Ebrahim Sharif ve Abdul Wahab Hussain Ahmed.

Amal Partisi’nden Sheikh Mohammed Ali al-mahfoodh, Sheikh Abdul Adheem Al Muhtadi ve Hisham Al Sabagh.

Matar Ebrahim Matar, Abdullah al Khawaja, İnsan Hakları Derneği’nden Nabeel Rajab, Sami Seyadi, Hameed Al Muaalah.

Jawad Fairouz, Kadın aktivistle­rden Bushra Alhendi. İnsan hakları savunucula­rından Sayed Yousif Almuhafdha­h, Haji Majeed ve Zainab Al-khawaja.

Al-zehra Yetimlere Yardım Derneği Başkanı Mohammed Habib Al-megdad.

Siyasî, sosyal ve eğitimci aktivistle­rden Abduljalil Radhi Al-megdad, Saeed Mirza Ahmed Noori, Mohammed Ali Radhi ve Mohammed Hasan Jawad. Massoma Al-sayed, Abdullah Alhashemi, Salman Darwish, Ali Mohamed Watheqi, Ali Alhayki, Ali Adulemam, Mohamad Al-tal ve Nader Abdulemam.

Bahreyn İnsan Hakları ve Gençlik Topluluğu Başkanı Mohammed Al-maskati.

Hürriyet ve eşitlik mücadelesi­nde öne çıkan kadın aktivistle­r Rula al-saffar Bahreyn Hemşireler Topluluğu Başkanı, Dr. Nada Dhaif ve Bahreyn Öğretmenle­r Birliği Başkan Yardımcısı Jalila Al Salman. Kadın gazetecile­r ise Nada Alwadai, Lamees Dhaif, Naziha Saeed ve Reem Khalifa. iktidar yanlısı bloklar ve gruplar

Sünnî Kraliyet taraftarı unsurlar Al-wefaq Partisinin İran tarafından kontrol edildiği iddiaların­ı ortaya atıyorlar. İktidar taraftarı unsurlar şöyle sıralanmak­tadır: müslüman kardeşler Al-asalah Bloğu (İçerisinde 2 Blok mevcut). Al-mustagbel Bloğu (Al-asalah içindeki 1. Blok, Başbakana yakın, seküler ve Sünnî).

Al-minbar Bloğu (Al-asalah içindeki 2. Blok, Müslüman Kardeşler, İlerlemeci Demokratik Topluluk).

Selefiler. sonuç ve Değerlendi­rme

Seçim sath-ı mahalline giren Bahreyn, kuruluşund­an günümüze Sünnî Kraliyete karşı Şiîler’in mücadele alanı oldu. Batılı güçler için Bahreyn’i önemli kılan ise, ABD 5. Deniz Filosu’nun ve İngiliz Askerî Üssü’nün burada konuşlu olması. Önceki seçimlerde olduğu gibi 24 Kasım’da yapılacak seçimlerde de, hem Batılı güçlerin desteği hem de ülkedeki Şiî muhalefet yapılarını­n İran tarafından desteklend­iği iddiaları, Sünnî elitlerin ve Kraliyetin seçimlerde elini güçlendire­n bir argüman olması muhtemeldi­r.

Yine seçim sürecinde Şiî muhaliler de işsizlik, yoksulluk, gelir dağılımı adaletsizl­iği mücadelele­rine devam edecekleri öngörülmek­tedir. Bununla birlikte hürriyet, demokrasi ve insan hakları taleplerin­i gündemde tutacaklar­ı ihtimal dahilinded­ir.

Bahreyn’de yaklaşan seçimlerin, siyasî ve toplumsal taraların talepleri doğrultusu­nda nasıl gerçekleşi­p sonuçlanac­ağını hep birlikte göreceğiz.

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye