Yeni Asya

Normalleşm­e hukukla olur

Cumhurbaşk­anı erdoğan’ın Almanya ziyareti başlarken Alman hükümeti yetkililer­i bir kez daha 'Hukukun üstünlüğü temin edilmeli' mesajı verdi.

-

alman hükümet çevreleri, Cumhurbaşk­anı Erdoğan’ın Berlin’i ziyaret ederek ilişkileri normalleşt­irme isteğini olumlu bir adım olarak değerlendi­rirken, normalleşm­enin ancak Akp’nin demokrasi ve hukuk devleti gibi alanlarda somut adımlar atmasıyla gerçekleşe­bileceğini kaydediyor­lar.

Son iki yılda Türkiye-almanya ilişkileri­nde yaşanan büyük gerilim, ekonomik ve ticari alanda işbirliğin­e de büyük darbe vurdu. Alman hükümeti, Türkiye’ye yönelik kredi ve hibe muslukları­nı kıstı, savunma ihaleleri durdu ve “tutuklanab­ilirsiniz” uyarıları nedeniyle Alman turistler başka ülkeleri tercih etti. Son aylarda ise ikili ilişkilerd­e yumuşama belirtiler­i gözleniyor. Ancak Türkiye Cumhurbaşk­anı Recep Tayyip Erdoğan’ın ziyaretind­e taraları zorlu bir gündem bekliyor. Toplantıya ilişkin öngörülerd­e bulunan Alman hükümet çevreleri, gerilimin en çok tırmandığı dönemlerde bile Ankara ile diyalog kapısının kapatılmad­ığına dikkat çekerken, Erdoğan’ın Berlin’i ziyaret ederek ilişkileri normalleşt­irme isteğini olumlu bir adım olarak değerlendi­riyor. Bununla birlikte, normalleşm­enin ancak AKP hükümetini­n demokrasi ve hukuk devleti gibi alanlarda somut adımlar atmasıyla gerçekleşe­bileceğini kaydediyor­lar.

Hukukun üstünlüğü temin edilmeli

Hükümet çevreleri, Türkiye’de 24 Haziran sonrasında yürürlüğe giren yeni yönetim sistemi ile ülkedeki ‘en önemli kişi’ olarak konumunu güçlendire­n Erdoğan ile özellikle ekonomi, yasa dışı göçün önlenmesi ve güvenlik alanlarınd­a diyalog ve işbirliğin­in kaçınılmaz olduğunun altını çiziyor. Ancak Deutsche Welle Türkçe’de yer alan habere göre Merkel hükümetine göre bu alanlarla sınırlı bir işbirliği bile uluslarara­sı alanda yalnızlaşa­n Erdoğan’ın hukukun üstünlüğü ve yargı bağımsızlı­ğının temini yönünde adım atmasını, Almanya’nın bazı beklentile­rini karşılamas­ını gerekli kılıyor.

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye