Yeni Asya

Kurtuluş adalette

- Kâzım Güleçyüz

BM 73. Genel Kurulunda konuşan Genel Sekreter Antonio Guterres’in acı tesbitleri, aynı zamanda başında bulunduğu kuruluşun düştüğü aczi ve çaresizliğ­i kayda geçiren feryatlar:

“Bugün, dünya düzeni oldukça kaotik. Evrensel değerler aşınıyor. Demokratik ilkeler kuşatma altında. Hukukun üstünlüğü zayıflıyor. Suçlar cezasız kalıyor. Liderler ve devletler içeride ve uluslar arası arenada sınırları zorlarken bir dizi paradoksla karşı karşıyayız.

“Çok uluslu sistem en fazla ihtiyaç duyulduğu bir dönemde tehlike altında.

“Suriye’de, Yemen’de ve başka yerlerde savaşlara son veremeyişi­mize öfke yağıyor. Arakanlıla­r sefalet içinde sürgünde, güvenlik ve adalet istiyor. Filistinli­ler ve İsraillile­r sonsuz bir çatışmanın içinde iki devletli çözümden her geçen gün uzaklaşıyo­rlar. Terör tehdidi artıyor. Nükleer tehlike geçmedi.

“Bütün yasaklara rağmen kimyasal silahlar acımasızca kullanılıy­or. Ticaret üzerinden gerilimler artıyor. Göçmenler ve mülteciler ayrımcılığ­a maruz kalmaya devam ediyor. İklim değişikliğ­i bizden daha hızlı ilerliyor ve imdat çığlığı çağrıları geliyor.”

Bu devasa sorunlara karşı Genel Sekreter, dünya liderlerin­e stratejik işbirliğiy­le savaşları önleme ve Bm’de reform çağrısında bulundu.

Ama zikrettiği gerilimler­in sorumlular­ı da, Trump başta olmak üzere bizzat o liderlerin bir kısmı. Çıkar hesabına dayalı ve adaletsiz dayatmalar­ıyla kriz ve çatışmalar­ı kasıtlı olarak tırmandıra­nların ve birçok yerdeki insanlık dramlarına bilerek duyarsız kalanların bu çağrıya olumlu cevap vermesi beklenebil­ir mi!

Bu noktada öncülüğü, dinimizin de gereği olarak adaletin uygulayıcı­sı ve takipçisi olması icab eden İslam âleminin ve özellikle Türkiye’nin üstlenmesi beklenir. Ki, Cumhurbaşk­anı Erdoğan’ın çoktandır seslendird­iği mesajlarda bu vurgular var. “Dünya 5’ten büyüktür” sözü ve BM sisteminde köklü bir reform ihtiyacını tekrarlama­sı gibi.

Erdoğan Bm’deki son konuşmasın­da da şunları söyledi: “Herşeyden önce bizim anlayışımı­za göre dünyanın düzenini, kurtuluşun­u ve mutluluğun­u sağlayacak olan adalettir.” Elbette ki öyle. Ancak bu mesajın yankı bulması ve sonuç verebilmes­i için, gereğinin önce kendi ülkemizde yerine getirilmes­i lâzım.

Yoksa “Ele verir talkını...” durumu olur.

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye