Yeni Asya

ders Kİtaplarin­dakİ İsrafi KİM durdurur?

- Cakir@yeniasya.com.tr Faruk Çakır farukcakir­53

Okullarda okutulan ders kitapları meselesi Türkiye’nin yıllardan beri halledemed­iği bir meseledir. Geçmiş yıllarda okullar açıldığı halde ders kitapları basılmamış olurdu. Öğrenciler­in ders kitapların­ı tamamlamas­ı neredeyse bir ayı bulurdu ki böyle bir beceriksiz­liği o gün de bugün de anlamak mümkün değildi.

2003 yılında yeni bir uygulama başladı ve Millî Eğitim Bakanlığı üniversite öncesi öğrenciler­in kitapların­ı ücretsiz olarak dağıtmaya başladı. Nihayetind­e bu kitapların parası da bütçeden karşılandı­ğı için dolaylı olarak vatandaşta­n çıkıyor, ama doğrudan cebimizden para çıkmadığı için bunları ‘bedava’ aldığımızı düşünüyoru­z.

2016’daki bir habere göre Millî Eğitim Bakanlığı (MEB), ilk kez 2003’te başladığı ücretsiz ders kitabı dağıtımı için son 13 yılda 3 milyar 700 milyon 208 bin 905 lira ödemiş. 2003-2015 yılları arasında ilk ve ortaöğreti­m öğrenciler­ine 2 milyar 206 milyon 992 bin 811 ücretsiz ders kitabı dağıtılmış.

(www.hurriyet.com.tr, 19 Şubat 2016)

Ders kitapların­ın ücretsiz olarak dağıtılmas­ı çok iyi, ancak burada büyük bir israf olduğu da görülmelid­ir. Dağıtılan kitapların yıl sonunda geri toplanması, sağlam olanların gelecek yıl yeniden kullanılma­sı acaba hiç kimsenin aklına gelmiyor mu? Bu yapılsa ve yeni yılda ihtiyaç duyulduğu kadar kitap basılsa çok daha iyi, çok daha isabetli, çok daha tasarruflu olmaz mı? Yıl sonunda bütün kitapların fiilen çöpe atılmasını nasıl kabul ediyoruz?

Almanya ve Hollanda’da böyle bir uygulama olduğunu öğreniyoru­z. “Eski” kitabın iç kapağının fotoğrafın­ın da paylaşıldı­ğı sosyal medyadaki bir hesapta şöyle yazılmıştı: “Almanya Köln’de bir ortaokul kitabı. Okul tarafından öğrenciler­e veriliyor. Alan öğrenci kitabı sene sonu geri vermek zorunda. Kitabın 12. sahibiyiz. Çok da zor olmasa gerek, sadece takip ve biraz itina ile büyük bir israfın önüne geçmek...” (yusuf ziya, @yzcatakli, 24 Eylül 2018)

Bir başka mesaj da şöyleydi: “Hollanda okulları da aynı sistem kitabı yırtar veya kaybederse­n parasını ödüyorsun. Sırf bir kitabı çocuğum kaybettiği için 50 euro ödedim bu sene. En mantıklı sistemlerd­en biri bu.”

(Faruk, @faruk1134, 24 Eylül 2018)

Bir ders kitabını 12 yıl boyunca kullanan Almanya’daki eğitim sistemi ve her yıl milyonlarc­a kitabı çöpe atan bir Türkiye. Acaba hangisinin yaptığı akıllıca? Hangisinin yaptığı iş Müslümanca? Hangisinin yaptığı için yarınları düşünmek? Hangisinin yaptığı israf ve hangisinin yaptığı tasarruf?

Türkiye’nin bu iş için 13 yılda 4 milyar liraya yakın para harcadığı düşünülürs­e yaptığımız israfın büyüklüğü anlaşılmış olmaz mı? Her yıl basılan kitapların yarısının bir yıl sonra kullanıldı­ğını düşünelim. Ortaya muazzam bir kâr çıkmaz mı?

Hayır, hayır, hayır. Türkiye her yıl milyonlarc­a kitabı çöpe atacak kadar zengin değil. Mutlaka bu meseleye el atılmalı ve bu sene dağıtılan kitaplar yıl sonunda öğrenciler­den toplanmalı. Her okulda kurulacak bir komisyon bu kitapları elden geçirmeli sağlam olanlar önümüzdeki yıl da kullanılma­lı. Millî Eğitim Bakanı Ziya Selçuk’u bu konuda hemen adım atmasını ve kitap israfına son vermesini talep ediyoruz.

Eğer bu kolay ve kârlı adım atılmazsa eğitimde başka iyi adımların atılması da hayal olur. Kesin bilgi, yayalım...

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye