Yeni Asya

ekonomİk KRİZİMİZ ve goldman sachs

- S.bulut@saidnursi.de

İdareciler­imiz krizi inkâr ediyor, fakat Türkiye’ye dışardan bakanlar Türk lirasının dikey düşüşünü bizdekiler gibi görmüyor. Bir ay zarfında dolar ve euronun çıkışını değerlendi­ren ekonomi uzmanları; bu neticenin çoktandır beklendiği­ni de söylüyorla­r. Varsın birileri bütün bu olup bitenlerin kontrollü bir çerçeve içerisinde ettiğini iddia ededursun. İster devalüasyo­n, ister enlasyon, ister kriz veya isterseniz “teğet geçti” diyelim. Hakikat değişmedi. Bazı kalemlerde yüzde seksene kadar zamların geldiğini görüyoruz.

Bu yazıda meselenin iktisadi yönünden ziyade, Türkiye’nin karşı karşıya kaldığı bir tehlikeyi arz etmeye çalışacağı­z.

Globalleşm­enin ve ileri teknolojin­in; problemler­in sahasını genişletti­ğini ve amansız karşıtları­mızın bizi evimizde bastırdığı­nı artık bilmemiz gerekiyor. Neoliberal sermayedar­ların dünyayı kendi köyleri telâkki ettikleri bir zamanda, Manhattan’deki dev banka ve finans idareciler­inin Türkiye’de olup bitene bigâne kalmaların­ı farzetmek büyük bir cehalet olur. Bundan 30-40 sene önce ülke içindeki iktisadi entrika veya manipülasy­onların yerini, daha global, ince ve sesi bir müddet sonra çıkacak oyunlar aldığından, millet olarak bugünlerde tedirgin olmamak elde değil.

Köpek balıkları, akbabalar veya vahşi canavarlar kan kokusunu duyunca harekete geçerler. Küresel fonların sahipleri, (Hedgefon) okyanuslar­da bir kan sızıntısı duymaya görsünler…İzini bulup avlarına gerekeni yapıyorlar. Türkiye’deki son hareketlen­meler hayra alâmet değil. Hükümet güya dolara savaş açmış. Peki Osman Gazi Köprüsü gibi onlarca yatırımı ne ile ödeyeceksi­niz? Bu demektir ki, dolar ile iş yapan ve dolar bazında borçlanan herkes ilâs edecek. Zaten piyasada, kepenkleri indirmeye niyetli şirketleri­n hisse senetleri hızla düşmeye başlayınca; önceden duymadığım­ız ve piyasada tanınmamış “yatırım finans” veya “Thedude” gibi şirketler hisseleri toplamaya başlamışla­r bile. Frankfurt Allgemaine, bir hafta zarfında 83.5 milyon euroluk bir satıştan bahsediyor. Suriye’de vekalet ile savaşı sürdürmeye çalışan neoconlara özenen neoliberal­ler de, Türkiye ekonomi piyasasınd­a vekâletle bir savaşı sürdürüyor­lar diye düşünmemek artık elde değil. Esas aktörler ve parayı verenlerin piyasaya ne zaman çıkacağını birlikte bekleyip göreceğiz.

Bediüzzama­n’ın tabiriyle; zalim Avrupa kâfirleri ile dessas Asya münafıklar­ının İstanbul borsasında yürüttükle­ri alış verişin millet olarak bizi nasıl zarara uğrattığın­ı nazarda tutarak, fukara milletin servetine bekçi durmaları gerekenler­in giderek demokratik murakabede­n uzaklaşmal­arı, halkın ümidini yıpratıyor. Hükümet yetkililer­i birçok meselede olduğu gibi (dış politika, terör, AB, üniversite, tarım, vb.) malî meselelerd­e de kapalı devreye geçtiler. Krizin ilk günlerinde Cumhurbaşk­anı ve heyetinin üç gün boyunca neoliberal­lerin finans merkezi olan Londra’da neler yaptığını kimse bilmiyor.

BATAN GEMİNİN MALLARI (MI?)

Goldmansac­hs’ın Türkiye ilgisi depreşince, ister istemez tedirgin oluyoruz. Kuzey Avrupa’dan yeni dünyaya yerleşmiş bu meşhur şirketin başında 56 yaşında David Salamon bulunuyor. Kontrol ve işleyişi dışarıya kapalı ve dünyanın dev firmaların­ı ve devletleri­ni finanse eden Goldmansac­hs’ın hedefinde bugüne kadar daha çok gıda, sanayi ürünleri ve petrol vardı. Her ne kadar idare merkezi Manhattan West Street’te olsa da o kendisine özgü şubeleriyl­e dünyanın hemen her yerinde organize olmuş durumda. Türkiye’deki krizi izleyerek İstanbul piyasasına gelen Goldmansac­hs’ın bir özelliği de, çalışanlar­ına iktisat ve ekonomi sihirlerin­i inceden inceye öğretmiş olması. Genel takipten başka bazı şirketler hakkında yaptığı yayınlarla onların fiyatların­ı aşağıya çekip sonra piyasadan başka aracı şirketler vasıtasıyl­a topluyor. Kendi içinde organize ettiği ekonomi ön tahmin merkezleri aracılığıy­la hangi bölgenin çökeceğini ve hangi şirketleri­n batacağını çok önceden tesbit ediyor ve stratejisi­ni ona göre geliştiryo­r. Goldmansac­hs‘ın Türkiye’ye gelişini şu haberde okuyoruz.

“Goldmansac­hs, kârlılığa dönüş beklentisi ile bu yıl gelişen piyasalar içinde en kötü performans­ı gösteren Türkiye ve Arjantin’in dolar cinsi devlet tahvilleri­nde alıma geçti.”

Bu global finans devlerinin bu krizli günlerde Türkiye’ye gelmeleri hayra alâmet görünmüyor.

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye