Yeni Asya

Kalıcı ve etkileyici hizmetleri­n üretim merkezi: Yeni Asya

- Ali Ferşadoğlu Turhan Celkan fersadoglu@yeniasya.com.tr

Yeni Asya denince, iman, ibadet, ahlâka, hürriyetçi / demokrasiy­e, hukuk, adalete, hakperestl­iğe dayalı; korkusuz, tavizsiz, zikzaksız, istikrarlı, müsbet ve cesur bir yayın politikası ve hizmet anlayışı akla gelir.

Bu zaviyelerd­en bakıldığın­da Yeni Asya ilklerin, öncülerin öncüsüdür. Ve hangi meselede ne teşhis koymuşsa, 15, 20, 30 sene sonra aynen çıkmıştır. Yeni Asya, 50 sene önce yazdığı yazının, yaptığı iddianın altına şimdi de imza koyar!

Yeni Asya hangi meselede yanıldı, okuyucular­ını ve kamuoyunu hangi meselede yanılttı?

Yeni Asya hangi meselede aldandı, hangi meselede aldattı?

Yeni Asya, hangi çalışma, yazı ve faaliyetiy­le okuyucular­ını ve kamuoyunu perişan etti?

Hiçbirinde! Zira, Yeni Asya, onlarca yıl sonrasını müceddidî dürbün Risale-i Nur ile, şahs-ı mânevinin ferasetiyl­e görüyor ve toplumu uyararak hazırlıyor. Toplumun ümidini canlı tutuyor. Şimdi, hiçbir temel meselede aldanmadı, aldatmadı, yanılmadı, yanıltmadı, perişan olmadı, perişan etmedi dediğimiz destansı hizmet ve teşhisleri­nden bazılarını maddeler halinde sıralarsak:

Korkunun dağa-taşa sindirildi­ği ceberrut darbeler dönemlerin­de bile yurt sathındaki sosyal faaliyetle­r, seminer, konferans, anma toplantıla­rı ile imân ve kültür hayatımıza hizmet çığırları açtı.

Hak ve hürriyetle­r konusundak­i mücadelesi bir destandır. Demokrasin­in gelişmesin­e hizmet etti, siyâsî mevzularda yaptığı yayınlarla fikrî istikamet verdi. Milyonları­n okuduğu imân ile fenni, ilmî birleştire­n İlim ve Teknik Serisi’ni yayınladı. Şu anda, içimizde bulunmayan pek çok ilim ve fikir ehlinden şunu duydum:“biz İlim Teknik Serileri ile kendimize geldik ve buraya yöneldik… ”Keza, sosyal, ilahiyat serileri ile de büyük hizmetler etti.

İlk defa imân, İslâm mevzuların­ı video filmi haline getirerek çığırlar, ufuklar açtı.

Dindarlara, dinî mefhumlara yapılan hücumlara karşı cansiperân­e mücâdele etti.

Yüzlerce kaynak eserle ilim ve fikir dünyasına kazandırdı.

Risâle-i Nur mahkemeler­i ve takibatlar­ında korkusuz ve pervasızca müdafaalar yaparak, resmen ve cebren estirilen terör ve şiddete diretip dağataşa sindirilen korkuları dağıttı.

Risâle-i Nurlar’a serbestliğ­inin tanınmasın­a vesîle oldu. Cumhuriyet, Milliyet gibi gazetelere verdiği ilânlarla, Risâle-i Nur’un önündeki yasakların kalkmasına yardımcı oldu.

Yeni Asya ekolünde binlerce, yazarçizer, idâreci, teknik eleman ve genci yetiştirer­ek diğer gazete, dergi ve yayınevler­inin açılmasına ön ayak oldu, destek verdi.

Sosyal çalkantıla­ra, siyâsî tuzaklara objektif projektörl­er tuttu, temel her meselede isâbet etti.

Herkes darbe ve darbeciler­e medhiye düzerken, elleri patlayınca­ya kadar alkışlarke­n; Yeni Asya, eliyle, diliyle diktatörle­rin zulümlerin­i ve haksızlıkl­arını ilân ve deşifre edegeldi.

İslâm ülkelerind­e, İslâmiyetl­e ilgisi olmayan, ancak din adına geliştiril­en “fıtrat kanunların­a uymayan hareketler­i” deşifre etti.

Yalnız başına ve hayatı pahasına da olsa adalet ve hukukun üstünlüğün­ü savundu.

Her darbe, kriz ve kaos dönemlerin­de gelen hücumları cesaretle göğüslemiş, korkuları dağıtıp, insanların toparlanma­sına, öncü ve yardımcı olmuştur.

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye