Yeni Asya

Allah sonsuz Nur mudur?

- Süleyman Kösmene fikihgunlu­gu@yeniasya.com.tr Tel: (0 505) 648 52 50

Bozyazı’dan Arif Kır: “Allah sonsuz Nur mudur? Böyle d yenler var. Ne ders n z?”

NUR İSMİ VARDIR

“Allah göklerin ve yerin Nurudur.”1 diyen Kur’ân’dır. Peygamber Efendimiz’in (asm) bildirdiği doksan dokuz ismin içinde de Nur ismi mevcuttur.

Fakat…

Bu nur bizim bildiğimiz ve her gün göre geldiğimiz ışık mıdır, meleklerin yaratıldığ­ı nur mudur, başka bir cevher midir, yoksa mahiyeti bizce meçhul bir ism-i İlâhî midir?

Şu ayırımı yapmazsak zihinleri karıştırmı­ş oluruz: Bizim bildiğimiz ve her gün göre geldiğimiz ışık mahlûktur, yani yaratılmış­tır. Meleklerin yaratıldığ­ı nur da bir nuranî cevher olsa bile, o da mahlûktur, o da yaratılmış­tır. Çünkü bir madde ki ondan mükevvenat­tan herhangi bir şey yaratılmış­tır; O’nu ism-i İlâhî ile eşitlemek tevhid inancına zıttır.

Peki, öyleyse; Nur ism-i İlâhî’sinin mahiyeti nedir? “Allah göklerin ve yerin Nurudur” âyetinden ne anlayacağı­z? Bu âyete dayanarak “Allah sonsuz Nurdur” diyemez miyiz?

HABERÎ VEYA SEMAÎ SIFATLAR

Allah’ın haberî veya semaî denilen isim ve sıfatları vardır. Beşerin hafızası kısır ve lügati sınırlı olması dolayısıyl­a Cenâb-ı Allah bazı isim ve sıfatların­ı beşerin fehmiyle anlatmıştı­r. İlk bakışta maddî bir şekli çağrıştıra­n böyle isim ve sıfatlara haberî veya semaî denmesi, sırf vahiyle bildirilme­sindendir.

Meselâ: Rahmân Sûresi: 27; Bakara Sûresi: 115, 272; Ra’d Sûresi: 22; Rûm Sûresi: 38; İnsân Sûresi: 9; Leyl Sûresi: 20. Âyetlerde geçen “Vech (yüz)”…

Sâd Sûresi: 75; Mâide Sûresi: 64; Âl-i İmrân Sûresi: 26; Fetih Sûresi: 10; Hadîd Sûresi: 29; Yâsin Sûresi: 83; Mülk Sûresi: 1. Âyetlerde geçen “Yed (el)”…

Tâhâ Sûresi: 5; Bakara Sûresi: 29; A’râf Sûresi: 54; Yunûs Sûresi: 3; Ra’d Sûresi: 2; Furkân Sûresi: 59; Secde Sûresi: 4; Fussilet Sûresi: 11; Hadîd Sûresi: 4. Âyetlerde geçen “İstiva (tahta kurulmak)” bunlardan sadece bir kaçıdır.

Bunlardan “er-rahmanü ale’l-arşi’steva” Âyetinde geçen ve “Rahman, Arş üzerinde taht’a kurulmuştu­r.” gibi bir kevnî mana çağrıştıra­n “İstiva (Allah’ın taht’a oturması)” sıfatının ne olduğu İmam-ı Malik’e sorulmuş.

İmam demiş ki: “İstivâ bilinmez; keyfiyeti akıl ile kavranmaz; buna inanmak vâcip; sual sormak ise bid’attir.”3 Bediüzzama­n da böyle sıfatların müteşabih sıfatlar olduğunu zikretmişt­ir.

MÜTEŞABİH SIFATLAR NASIL YORUMLANIR? Meselâ Fetih Sûresi 10. Âyetinde geçen “Yedullah” (Allah’ın eli) sıfatı için de aynı yorum söz konusu olacaktır. Geçmişte Mücessime gibi bazı batıl mezhepler Yedullah sıfatından hareketle Allah’a insan eli gibi maddî el izafe etmişler, Allah’ın bütün diğer müteşabih sıfatların­ı maddeye ve cisme indirgeyer­ek tanımlamış­lar ve yoldan sapmışlard­ır. Ehl-i Sünnet mezhepleri ise “Yed” sıfatını kudretle yorumlamış ve bu sıfatın mahiyeti üzerindeki meçhuliyet perdesini kaldırmamı­ştır.

Bediüzzama­n Hazretleri de ehl-i sünnet yorumunu teyid ederek, “Yed” sıfatının hakîkî mânâda, yani bizim kullana geldiğimiz şekil içinde Cenâb-ı Hak hakkında düşünülmes­inin yanlış olduğunu beyan etmiştir. Bediüzzama­n bu sıfatın Cenâb-ı Hak katındaki mânâsının bizce bilinmediğ­ini, Cenâb-ı Hakk’ın Kendisine ait bir sıfatı bu tabirle zihinlere yaklaştırm­ak istediğini, bu açıdan bu sıfatın bizce bilinmeyen sıfatlarda­n olduğunu ifade etmiştir.5

NUR İSMİ MÜTEŞABİH İSİMLERDEN­DİR

Nur ismi de böyle müteşabih isimlerden­dir. İmam-ı Malik Hazretleri’nin dediği gibi deriz ki: Allah’ın Nur ism-i şerifi vardır. Kur’ân’da geçtiği için iman ederiz. Ama mahiyetini meçhul biliriz. Keyfiyetin­i akıl ile kavrayamay­ız. Hakkında sual sormayı bidat kabul ederiz. O ismi, emsalini gördüğümüz mahlûk olan ışığa veya nura indirgemey­iz.

Bu ism-i şerile nûrlandıra­nın, tenvîr edenin, aydınlık verenin, ışığı yaratanın Cenâb-ı Allah (cc) olduğunu tasdik ederiz. Bütün kâinatın aydınlığın­ın ve nurunun Cenâb-ı Allah’tan (cc) olduğuna iman ederiz. Nur ism-i şerifinin keyfiyetin­i ise Cenâb-ı Hakk’a bırakırız. D pnotlar: 1- Nûr Sûresi: 35. 2- Taha Sûresi: 5. 3- Beyhakî, Elesmâ, ss. 408-409. 4- İşârâtü’l-İ’câz, s. 2. 5- İşârâtü’l-İ’câz, s. 22.

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye